Claudiu Zamfir

Președintele PNL, despre scutirea de impozit pentru IT-iști: Facilitatea nu-și mai produce efectele. Nu e un capăt de țară să plătești acest impozit

Thumbnail

Scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT „nu-și mai produce efectele” acum și „nu e un capăt de țară să plătești acest impozit” de 10%, a declarat, marți, într-un interviu live la HotNews.ro, Ludovic Orban, președintele PNL, cel mai mare partid de opoziție.

„Suntem deschiși la discuții privind alte forme de a susține acest sector, dar nu printr-o astfel de formă” - a mai spus Orban, la HotNews.

Declarațiile lui Ludovic Orban, când a fost întrebat despre posibilitatea ca un viitor guvern condus de PNL să elimine scutirea de impozit pentru IT-iști:

- Nicio măsură de natură fiscală nu va fi luată fără o dezbatere cu fiecare sector de activitate în parte. În ceea ce mă privește, vă spun că după o analiză, măsura asta a fost introdusă în perioada guvernării Năstase. În vremea respectivă exista o impozitare progresivă, dacă vă aduceți aminte. Ea a avut un anumit efect, dar numai în primii 2-3 ani. De regulă o facilitate fiscală trebuie dată pe o perioadă limitată și cu niște obiective bine stabilite și să se renunțe după perioada respectivă la facilitatea fiscală.

- Eu am văzut comparația evoluției sectorului IT din România până în 2018 comparativ cu evoluția sectorului IT din Ungaria, Polonia, în alte țări, unde nu există nicio facilitate fiscală de genul acesta acordată sectorului IT și aproape că nu există nicio diferență. Ceea ce înseamnă că această facilitate nu-și mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Iar eu vă spun că oricât de antipatic aș fi unora din IT sau din alte domenii de activitate, eu nu sunt adeptul unor regimuri foscale discriminatorii, preferențiale.

- Sarcina fiscală - și ăsta este un principiu inclusiv constituțional - trebuie just aplicată asupra contribuabililor. Există un principiu al echității fiscale, al neutralității fiscale, care trebuie aplicată în politica fiscală a statului. de exemplu, veniturile trebuie impozitate similar.

- Avem o cotă de impozitare de 10%, cotă unică, pe care noi o susținem cu toată tăria. Nu e o cotă foarte mare. Acum, chiar nu e un capăt de țară să plătești acest impozit.

- Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de alte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizează ca unii să nu mai plătească impozit pe venit, deși după părerea mea nu mai există nicio rațiune astăzi pentru menținerea acestor facilități.

- Cu atât mai mult cu cât, dacă ele ar fi servit unui sector autohton puternic, cu valoare adăugată foarte mare, care să producă drept de proprietate, adică branduri, cum e Bitdefender, care e consacrat la nivel mondial, într-adevăr ar fi fost o măsură bună. Numai că de această măsură beneficiază foarte multe companii care fac un soi de lohn - noi producem diferite subcompnente ale unor softuri pe care le exportăm către producători care au locația în altă parte. Noi luăm o foarte mică parte din valoarea adăugată din cadrul produsului respectiv.

- Nu am pierdut (voturi, în urma acestei declarații- n.r.), sunt convins că oamenii care sunt raționali preferă o exprimare onestă decât minciuni numai pentru a obține voturi.

- Cu asiguranță că am discutat și vom discuta în contunuare (cu patronii din IT- - n.r.). Suntem deschiși la discuții privind alte forme de a susține acest sector, dar nu printr-o astfel de formă.

 

 

Citește și:

Salariile IT-iștilor români 2019: Posibile scăderi, cauzate de expirarea compensării

Parallax

Vizualizari
4702
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Doe
John
Domnul trebuie sa ia in considerare reducerea cheltuielilor bugetare, deficitul bugetar, eliminarea / reducerea la un nivel normal al pensiilor speciale si nu introducerea de noi taxe si impozite. Nu e de datoria unui sector de munca specializat sa umple golurile in buget gresit calculate de altii. Nu numai ca a pierdut voturi cu declaratii negandite, dar a pregatit companiile IT cu capital strain de o eventuala migrare din tara noastra daca cresc cheltuielile de functionare in RO. Foarte multe companii prefera mediul financiar favorabil din RO tocmai pentru ca exista acea scutire.
poza de profil
IT
Nemultumit
Buna seara!
Eu sunt una dintre acele persoane care lucreaza in IT de mai bine de 13 ani. In acesti ani am lucrat pentru mai multe companii de IT care lucrau cu clienti straini.

Toti au venit in Romania pentru ceea ce poate sa faca IT-ul de aici, nu din Polonia sau alte tari si asta spune multe. Lipsa de impozitare a facut ca sectorul IT din Romania sa fie unul cautat si asta a adus in Romania multi investitori straini.

Acest sector aduce mai multi bani in PIB-ul tarii decat orice alt sector din Romania!

Cu toate astea, eu unul sunt dispus sa dau 10% din banii mei munciti. SINGURA CONDITIE PE CARE O PUN E SA DEA SI BISERICA TOT ATAT!

Daca e vorba sa fie corectitudine pentru oamenii care platesc impozit, nu ar trebui sa plateasca cei 10% si angajatii celei mai mari afaceri din Romania? Sau va temeti ca pierdeti voturi daca impozitati si preotii, domnule Orban?

Multumesc!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri