Claudiu Zamfir

S-a schimbat proiectul de modificare a Codului fiscal: HoReCa va putea trece la impozit pe micro sau pe profit, pragul la micro, taxarea jocurilor de noroc la jucător și operator

Thumbnail

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri o variantă modificată a Ordonanței de schimbare a Codului fiscal , în urma dialogului guvern-firme-sindicate. În noul proiect de ordonanță, care urmează să fie aprobat de Guvern, apar schimbări relativ minore față de varianta din 4 iulie.

Principalele prevederi:

1. Rămâne creșterea impozitului pe divindende de la 5% la 8%.

2. Impozit și TVA în HoReCa:

  • De la 1 ianuarie 2023, se elimină impozitul pe activitățile specifice HoReCa, iar aceste firme vor avea opțiunea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderii de 1%, fie la impozit pe profit de 16%.
  • De la 1 ianuarie 2023, va crește TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

3. Impozitul pe venitul microîntreprinderii va fi doar de 1%, aplicabil microîntreprindeirlor care au cel puțin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderii existentă în prezent pentru firmele fără angajați. Astfel, firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit, de 16%.

4. La fel ca în vechea variantă de ordonanță, scade pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

5. Firmele de consultanță sau management  care acum sunt încadrate la impozit pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozit pe profit.

6. Jocuri de noroc:

  • Printr-un proiect de ordonanță separat, pentru modificarea OUG 77/2009, Ministerul Finanțelor propune majorarea taxelor anuale aplicate special operatorilor de pariuri, jocuri de noroc, cazinouri, inclusiv pentru producătorii de softare în domeniu. De exemplu, în cazul firmelor producătoare şi/sau distribuitoare de software specializat în domeniul jocurilor de noroc taxa va fi de 9.500 euro/an în loc de 6.000 de euro, cât este în prezent. Consultă și proiectul de Ordonanță de modificare a OUG 77/2009 și Nota de fundamentare.
  • Prin proiectul de modificare a Codului fiscal, firmele care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc și care s-ar fi încadrat ca micro vor fi scoase automat din zona de impozitare pe venitul microîntreprinderii și vor trece la impozit pe profit toate.
  • Și jucătorii vor fi impozitați mai mult, prin proiectul de ordonanță de modificare a Codului fiscal.

7. Proprietarii care mai fac un ban din chirii - dublă lovitură:

  • Proiectul de ordonanță de modificare a Codului fiscal prevede majoararea impozitelor locale pentru proprietarii de locuințe.
  • În plus, proprietarii care sau spre închiriere apartamente/case nu vor mai beneficia de deducerea cu 40% la impozitul pe venit. Astfel, vor plăti impozitul de 10% la valoarea întreagă a chiriei, crescându-le astfel impozitul cu 40%.

8. Activități independente, drepturi de autor, salariați part-time:

  • Prin proiectul de ordonanță de modificare a Codului fiscal se propune în continuare schimbarea  plafonului până la care contribuabilii determină venitul net anual pe bază de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro. Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective.
  • Se va modifica baza de calcul pentru aplicarea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, astfel:

Baza anuală de calcul al contribuţiei reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

  • Salariul part-time sub nivelul salariului minim va fi taxat cu CAS la nivelul salariului minim ca și cum ar fi întreg.

Lista de modificări propuse la Codul fiscal e mai lungă, consultă proiectul de OUG și Nota de fundamentare la modificările de Cod fiscal.

Parallax

Vizualizari
6637
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
GIGI
MORTAR
Deci nu exista obligativitatea ca firmele sa aiba cel putin un angajat, da? Nu ai angajati, platesti 16%. Alte site-uri scriu ca exista aceasta obligativitate... nu stii pe cine sa crezi.
Claudiu
Zamfir
cine nu are angajati trece pe impozit de 16% pe profit, de la 1 ian 2023

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri