Claudiu Zamfir

PFA și alte activități independente: Termen MFP 2018 pentru depunerea noii declarații unice pentru impozit și contribuții

Thumbnail

Persoanele fizice autorizate, și alte persoane fizice cu venituri din activități independente, din chirii, agricultură vor depune la ANAF o declarație unică pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit, potrivit unui proiect propus de Ministerul Finanțelor Publice, precizând termenul pentru anii 2018 și următorii (Descarca de la finalul articolului proiectul noii declaratii unice).

Potrivit prezentării MFP, noua declarație unică care va fi depusă de PFA și alte persoane fizice cu venituri din activități independente va înlocui 7 formulare actuale:

  • D200-veniturile realizate din România
  • D201-veniturile realizate din străinătate
  • D220-venitul estimat/norma de venit
  • D221-norme de venit-agricultură
  • D600-venitul baza pentru CAS
  • D604 -stabilire CASS persoane fara venit
  • D605 -stopare CASS  persoane fara venit.

Termenul pentru depunerea declarației unice pe anul 2018 va fi 15 iulie, pentru definitivarea anului fiscal 2017 și estimare de venit pe 2018.  Începând cu anul 2019, termenul de depunere va fi 31 martie, anul următor celui în care se realizează venitul (definitvare an fiscal precedent și estimare an curent). Până acum, erau două termene de depunere a declarațiilor: 31 ianuarie, respectiv 25 mai.

Potrivit MFP, 964.166 de persoane ar urma să fie obligate să depună noua declarație unică pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate.

De asemenea, termenul de plată va fi 31 martie, anul următor realizării veniturilor. Până în prezent erau 4 plăți anticipate (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 21 decembrie) și o regularizare.

În plus, MFP spune că are în analiză și un sistem de bonificații la plată pentru contribuabilii care au depus declarația unică pe internet, prin Spațiul Privat Virtual:

  • 10% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018
  • 5% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.

Dacă declarația a fost depusă pe hârtie, bonificațiile ar urma să fie mai mici. 5%, respectiv 2%.

Noul mecanism privind declararea și plata impozitului și a contribuțiilor sociale de către PFA și alte persoane fizice cu activități independente, profesii libere, venituri din agricultură, sau chirii ar fi următoarele:

1. Simplificarea obligațiilor declarative, prin depunerea unei singure declarații
2. Un singur termen de plată, la 31 martie anul următor celui în care se realizează veniturile
3. Posibilitatea de a efectua plăți pentru Impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent
4. Evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS și CASS se face în funcție de venitul estimat pentru anul curent
5. Posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată.

Declarația unică ar urma să fie aplicată persoanelor fizice autorizate (PFA), persoanele fizice cu venituri din activități independente, din profesii liberale, din chirii, din agricultură sau din investiții.

În schimb, potrivit unui document al MFP citat de Agerpres, pentru contribuțiile la sănătate (CASS) se analizeaza posibilitatea reintroducerii mecanismului de retinere la sursa, atat pentru DDA-uri, cat si pentru veniturile din arenda si din asocieri cu persoane juridice.

Mecansm de declaratii si plata a CAS, CASS si impozit de catre persoane fizice by Claudiu on Scribd

Declaratie unica-varianta simpla by Claudiu on Scribd

Formularul 600 și harababura statului

În urma ordonanței de urgență 79/2017, privind așa-numita revoluție fiscală, în funcție de anumite praguri de venit, PFA și alte persoane fizice cu venituri pe cont propriu au fost puse să declare la ANAF și apoi să plătească în anul 2018 contribuții sociale la nivelul veniturilor de anul trecut, în loc să facă o estimare nouă, cum era înainte.

Termenul de depunere a declarației 600 pentru CAS și CASS era 31 ianuarie 2018, după cum a decis guvernul în noiembrie 2017, dar până la urmă, s-a amânat  termenul până pe 15 aprilie 2018.

În prezent, până la introducerea noului mecanism cu declarația unică pentru impozit și contribuții, propus de MFP, aproximativ 210.000 de pesoane fizice autorizate (PFA) și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au obligația să depună, până la 15 aprilie 2018, formularul 600, pentru contribuțiile sociale, conform informațiilor de la ANAF.

Formularul 600, reprezentând “Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”, este prevăzut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat în baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

Potrivit ANAF, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:

-        CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
 
-        CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale - a mai explicat Agenția Națională de Administrare Fiscală, în ianuarie 2018.

Aceste prevederi au creat confuzie în rândul contribuabililor, revoltați de faptul că trebuie să plătească ANAF contribuții sociale la venituri pe care nu știau dacă le vor mai obține în anul 2018. Confuzia domnea și la ghișeele ANAF, unde funcționarii nu știau exact cine și cum trebuia să depună formularul 600, așa cum a arătat StartupCafe.ro, într-un reportaj cu camera ascunsă.

Și în aceste condiții, peste 77.400 de persoane au apucat să depună hulitul formular 600 până în prezent, conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice de la data de 2 martie 2018.

 

Parallax

Vizualizari
52914
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Gigi
Sebi
E varza noua declaratie, la rubrica CAS sunt doua rubrici :
- obtin venituri peste plafonul minim
- obtin sub plafonul minim dar obtez pentru placa CAS
Ar trebui sa apara inca o ribrica "obtin sub plafonul minim" si atat, altfel consultantul anaf trebuie sa verifice el suma declarata si sa calculeze daca este sub plafon sau cum ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri