Denisa Crăciun

Modificările la e-Factura, aprobate de Guvern. Schimbări și la bonurile fiscale

efactura

Ordonanța de urgență prin care se modifică legislația pe e-Factura a fost aprobată, vineri, de Guvern. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 devine obligatorie utilizarea sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), dar aceasta nu este singura schimbare.

De la 1 iulie 2024 și până la sfârșitul anului va fi opțională transmiterea facturilor în sistem în relația B2C (business to consumer), adică cele pentru persoane fizice, iar de la 1 ianuarie 2025 va deveni obligatorie. Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Prin această OUG se va extinde și sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal. Va fi încris codul de identificare fiscală în locul celui de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

Tot pe bonul fiscal vor fi tipărite: data și ora emiterii bonului, numărul de identificare al acestuia, seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

OUG mai prevede că vor fi exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni care nu sunt supuse TVA-ului sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, pentru care nu există obligația emiterii unei facturi, precum și misiunile diplomatice și oficiile consulare, cu excepția situației în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, pentru adaptarea la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul național RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceștia vor putea notifica ANAF.

Amintim că pentru a se putea aplica, OUG trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Parallax

Vizualizari
11076
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri