Redacția StartupCafe.ro

Lista noilor modificări la e-Factura – proiect de OUG

ro-e-factura.jpg

Legislația pe e-Factura va fi modificată, astfel, de la 1 iulie 2024 va deveni opțională până la finalul anului transmiterea facturilor în sistem în relația B2C (business to consumer), potrivit unui proiect de OUG citat de HotNews.ro.

Totuși, de la 1 ianuarie 2025, aceasta va deveni obligatorie pentru B2C, conform sursei citate.

„În consecință, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura”, a anunțat, marți, Ministerul Finanțelor. 

Totodată, vor fi exceptate de la obligația utilizării sistemului e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni care nu sunt supuse TVA-ului, sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligația emiterii unei facturi, precum și misiunile diplomatice și oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană sau alte organisme internaționale, forțele armate ale statelor membre NATO, cu excepția situației în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

De asemenea, proiectul mai prevede că de la 1 iulie 2024, operatorii economici care nu sunt stabiliți în România și care au optat pentru utilizarea sistemului și au fost încriși în acesta, vor fi preluați automat în „Registrul RO e-Factura opțional”.

Proiectul mai prevede că se extinde sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal. Astfel, va fi înscris, la cerere, codul de identificare fiscală în locul celui de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

Tot pe bonul fiscal vor fi tipărite: data și ora emiterii bonului, numărul de identificare al acestuia, seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

Totodată, formularele electronice vor fi precompletate cu informații disponibile în bazele de date ANAF și vor conține referiri la cheltuieli deductibile sau, după caz, la posibilitatea acordării deductibilității în cazul anumitor cheltuieli.

Ce mai prevede proiectul de OUG:

  • se va institui obligația de a transmite facturile în sarcina organelor de executare silită, inclusiv executorilor judecătorești și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate;
  • vor fi exceptate de la utlizarea e-Factura, până la 30 iunie 2025, asociațiile și fundațiile, agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori;
  • cei care nu primesc facturile în sistem pentru bunurile și serviciile achiziționate, iar plata s-a făcut, vor putea notifica ANAF;
  • vor fi exceptate de la obligația de aplicare operatorii economici – persoane impozabile nestabilite dar înregistrare în scopuri de TVA în România, care au optat pentru utilizarea sistemului.

Consultă AICI proiectul de OUG privind e-Factura. 

Parallax

Vizualizari
1098
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.08

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 1, 180
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri