Claudiu Zamfir

Propunere de lege în Parlament: Firmele vor putea contesta amenzile ANAF și ale altor instituții, cu suspendarea aplicării până la soluționare

Thumbnail

Firmele și alți agenți economici vor putea contesta amenzile aplicate de instituțiile statului, cum este Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la instituție și apoi în instanță, iar sancțiunile respective vor fi suspendate până la soluționarea definitivă, potrivit unei propuneri de lege depuse recent în Parlament.

Propunere legislativă privind protecţia operatorilor economici împotriva abuzurilor instituţiilor statului a fost depusă la Parlament de 3 deputați ALDE (putere), pe data de 13 martie 2019.

Pe scurt, propunerea de lege prevede:

  • În exercitarea atribuțiilor de supraveghere, autorizare sau control a activității operatorilor economici, instituțiile statului emit acte individuale în legătură cu un operator economic.
  • Operatorii economici care se consideră nedreptățiți pot formula plângere prealabilă împotriva dispoziției obligatorii din actul individual emis, în temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificîrile și completările ulterioare.
  • Soluționarea plângerilor prealabile formulate împotriva dispoziției obligatorii se face de către instituția statului emitentă a actului individual respectiv.
  • Plângerea prealabilă suspendă executarea dispozițiilor obligatorii.
  • Plângerea prealabilă va fi soluționată prin decizie motivată, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data întregistrăii. Decizia este definitivă.
  • Împotriva deciziei se poate formula acțiune în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicarea acesteia în temeiul Legii contenciosului administrativ 554/2004.
  • Introducerea acțiunii suspendă executarea dispoziției obligatorii până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei.
  • În cazul obținerii unei soluții favorabile, atât operatorul economic cât și instituția statului au dreptul la despăgubiri, majorări și/sau penalități de întârziere. Acestea vor fi stabilite de instanța de judecată în conformitate cu prevederile legale în matere aplicabile la acea dată.

 

Propunere Lege by Claudiu on Scribd

Parlamentarii care au depus propunerea de lege spun că este o completare a Legii prevenirii, „prin care operatorii economici vor avea posibilitatea să utilizeze instrumente legale și egale cu ale statului atunci când se consideră nedreptățiți de organele de control”.

„În urma discuțiilor cu diverși antreprenori, marea lor majoritate au făcut referire la faptul că în urma controalelor efectuate în special de către reprezentanții ANAF inspectorii stabilesc în mod arbitrar diverse sume ca obligații de plată pentru companii, ca urmare a unor interpretări personale ale unor prevederi ale legislaiei, regulamentelor, instrucțiunilor sau nrmelor de aplicare în domeniul respectiv”, își motivează parlamentarii propunerea de lege.

Până să ajungă lege, propunerea are nevoie să parcurgă un drum lung în Senat, apoi la Camera Deputaților, să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial.

expunere motive by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1980
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri