Claudiu Zamfir
Peste 100 de șefi de companii tehnologie și fonduri de investiții din Europa au transmis o scrisoare deschisă prin care cer legiuitorilor Uniunii Europene să revizuiască actuala formă a proiectului de legislație AI Act, pentru reglementarea inteligenței artificiale în toată UE, liderii de business semnatari considerând că blocul comunitar trebuie să se situeze în avangarda dezvoltării acestor tehnologii.
„Suntem convinși că viitorul nostru depinde în mod semnificativ de intrarea Europei în avangarda tehnologică, mai ales într-un domeniu atât de important ca inteligența artificială (generativă). Din acest motiv, facem apel la factorii de decizie europeni să revizuiască cea mai recentă versiune a AI Act și să convină asupra unei legislații proporționale, orientate spre viitor, care să contribuie la competitivitatea europeană, protejând în același timp societatea noastră. Este responsabilitatea noastră comună să punem bazele pentru o dezvoltare europeană a inteligenței artificiale care să fie în conformitate cu valorile noastre și să formeze baza pentru o Europă puternică, inovatoare și prosperă” - se arată în scrisoarea liderul de companii și fonduri de investiții tech din Europa.
Semnatarii atrag atenția că textul de lege adoptat de Parlamentul European introduce o „supra-reglementare” a domeniului Inteligenței artificiale, iar companiile care activează în domeniu ar suferi „costuri disproporționate” și „riscuri disproporționate de a fi trase la răspundere”, în Uniunea Europeană.
De asemenea, ei solicită legiuitorilor europeni un dialog transatlantic pentru un cadru de reglemnentare a AI comun Uniunea Europeană-America.
Scrisoarea a fost publicată de importante publicații și site-uri europene și americane, precum Financial Times sau TechCrunch și este semnată de șefi ai unor companii ca Renault, Airbus sau Carrefour, precum și de lideri ai unor fonduri de investiții în startup-uri tech, ca Atomico sau La Famiglia.
Descarcă scrisoarea liderul tech, de pe site-ul italian Igizmo.it.
În replică, principalul negociator al Parlamentului European pentru AI Act, europarlamentarul român Dragoș Tudorache (Renew Europe, REPER), a acuzat „lobby-ul agresiv” al câtorva dintre semnatari.
„Sunt convins că nu au citit textul, ci mai degrabă au reacționat la stimulul câtorva. Și singurele sugestii concrete pe care le-au făcut ei sunt de fapt ceea ce conține acum textul Parlamentului European: un proces condus de industrie pentru definirea standardelor, guvernanță cu industria la masa de discuții, precum și un regim de reglementare ușor care cere transparență. Nimic altceva. Păcat că lobby-ul agresiv al câtorva a atras în plasă alte companii serioase, ceea ce subminează, din păcate, poziția de lider incontestabil pe care Europa a luat-o pe scena globală, în acest dosar” - a afirmat Dragoș Tudorache într-o reacție transmisă presei internaționale și publicației StartupCafe.ro.
Reamintim că, pe 14 iunie 2023, Parlamentul European a aprobat, cu 499 de voturi pentru, 28 împotrivă, 93 de abțineri, poziția sa de negociere privind AI Act, o propunere de regulament european pentru „stabilirea unor norme armonizate privind inteligența artificială”.
Raportorii Parlamentului European, care au coordonat raportul, sunt europarlamentarul român Dragoş Tudorache (REPER - Renew Europe) și europarlamentarul italian Brando Benifei (Socialiștii și Democrații Europeni). În urma votului, propunerea de lege a intrat în negocierile interinstituționale, între Parlamentul European și Consiliul UE (miniștrii din statele membre) și Comisia Europeană (ca inițiatoare a proiectului de legislație).
„NU vrem supraveghere în masă, NU vrem social scoring, NU vrem poliție predictivă în Uniunea Europeană. Asta face China, nu noi. Sunt mândru că am reușit să pregătim un set preliminar de reguli pentru IA generativă bazată pe modele fundamentale puternice. Regulamentul european cu privire la Inteligența Artificială este un pas istoric care va limita riscurile pe care tehnologia le aduce în viețile, economiile și democrațiile noastre, în general”, a spus europarlamentarul Dragoș Tudorache.
Potrivit acestuia, prin propunerea de regulament amendată în Parlamentul European se vor da asigurări că sistemele de Inteligență Artificială sunt supravegheate de oameni, sunt sigure, transparente și nediscriminatorii.
AI Act va interzice „utilizarea intruzivă” a sistemelor de inteligență artificială de identificare biometrică la distanță „în timp real” în spații accesibile publicului, a sistemelor de identificare biometrică la distanță cu excepția organelor de drept pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai după autorizarea judiciară, a sistemelor de clasificare biometrică care utilizează caracteristici sensibile (de exemplu, gen, rasă, etnie, statut de cetățenie, religie, orientare politică) și a celor de poliție predictivă (bazate pe profilare, locație sau comportament criminal din trecut). Modelele de bază generative, cum ar fi GPT, trebue să respecte cerințe suplimentare de transparență, cum ar fi dezvăluirea faptului că conținutul a fost generat de AI.
Pentru a stimula inovația în domeniul inteligenței artificiale, eurodeputații au introdus derogări la aceste reguli pentru activitățile de cercetare și componentele de inteligență artificială furnizate în baza licențelor open source.
Noua lege propusă promovează medii controlate de reglementare, stabilite de autoritățile publice, pentru a testa AI înainte de implementarea acesteia - se mai arată în comunicatul lui Tudorache, negociator al Parlamentului European pentru AI Act.
Încă din anul 2021, Comisia Europeană a inițiat proiectul AI Act, o propunere de regulament de „stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială”. Aceasta este prima încercare majoră a unei jurisdicții la nivel mondial, de reglementare a domeniului inteligenței artificiale.
Pe scurt, Comisia Europeană susține că propunerea sa de regulament vrea să reducă „riscurile utilizărilor specifice ale inteligenței artificiale, clasificându-le în 4 niveluri diferite: risc inacceptabil, risc ridicat, risc limitat și risc minim”.