Claudiu Zamfir

Ministru, despre impozitarea IT-iștilor: „Mă, tati, nu-ți tăiem salariul”

Thumbnail

Ministrul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat, pentru StartupCafe.ro, că nu crede că în anul 2020 guvernul său va reintroduce impozitul de 10% pe salariu în cazul programatorilor și a altor lucrători din IT care beneficiază acum de scutire.

„Referitor la impozitarea IT-iștilor, nu s-a luat nicio decizie strategică. Dacă mă întrebați pe mine personal, fiul meu e IT-ist, lucrează într-o multinațională și beneficiază. Și inclusiv el m-a întrebat: <<Tati, ce faceți, ne tăiați salariile?>>. <<Mă, tati, nu-ți tăiem salariul, dar ne gândim foarte serios ce vom face>>. Dar nu cred că se va întâmpla anul ăsta. Iar domnul ministru Cîțu (Florin Cîțu, ministrul Finanțelor - n.r.) a anunțat că nu va mai fi nicio modificare de Cod fiscal în acest an, așa că nu vorbim de o chestie care s-ar putea întâmpla în acest domeniu în acest an”, a declarat Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro.

„Eu sunt de părere că România trebuie să-și definească, dacă dorește, niște domenii strategice sau, dacă dorește să ajute să dezvolte niște domenii. Și în funcție de ce dorește să hotărască: <<Pe IT, eu îmi doresc să-i scutesc de impozit și atunci îi las să se dezvolte. Pe construcții, noi am menținut acea decizie cu salariul minim, vrem să dezvoltăm, ca direcție strategică, energia, atunci hai să facem ceva pentru energie>>”, a mai afirmat ministrul Economiei, într-un intrviu pentru StartupCafe.ro.

 

Pe 19 ianuarie, premierul Ludovic Orban susținea renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT. "Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiiv al guvernării noastre", a declarat premierul, într-un interviu live la HotNews.ro.

"Când o vom face, o vom anunța", a mai spus Orban legat de renunţarea la scutirea de impozit pe venit (de 10%) acordată IT-iştilor.

În schimb, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, pe 28 ianuarie, că în anul 2020 acest Guvern nu va umbla la Codul fiscal. „Asta este optim. De la optim poți să deviezi pentru anumite situații, dar în 2020 rămânem pe acest Cod fiscal. Este un lucru pe care l-am agreat și cu mediul de afaceri. Nu vom modifica nimic în 2020”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu s-a declarat de acord cu principiul pe care l-a enunțat președintele Iohannis, „că normal și optim ar fi să plătim toți aceleași taxe, contribuții și așa mai departe”.

Pe 27 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a declarat că ideea unui tratament fiscal egal este „în esență adevărată” dar trebuie avut în vedere că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în 10 ani de la „ceva nesemnificativ la 6% din PIB”.

Șeful statului a fost întrebat de ziariști cum comentează declarația premierul Ludovic Orban, care a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, legat de scutirea de impozit pe venit (de 10%) acordată IT-iştilor, că „tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”.

„În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte, aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul în doar zece ani să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB”, a arătat președintele.

În aceste condiții, „trebuie să ne gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv”. „Este o discuție care se va purta”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
11450
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri