Claudiu Zamfir

Legea care va schimba internetul: Google critică Directiva Copyright în varianta negociată de Președinția Română a Consiliului UE cu Parlamentul European

Thumbnail

Gigantul mondial al internetului Google, unul dintre criticii proiectului de directivă europeană a drepturilor de autor, atrage atenția că cea mai recentă formă a textului, pentru care Președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord de principiu, amenință publicațiile online mici, care au un trafic bazat mai ales pe motoarele de căutare și pe rețelele sociale.

„După ce am studiat textul final, suntem de acord că directiva nu ar ajuta, ci mai degrabă va împiedica economia creativă și digitală a Europei” - scrie Kent Walker, vicepreședinte senior pentru Afaceri globale al Google, pe blogul companiei.

Pe scurt, Google consideră că proiectul de Directivă Copyright, în forma sa actuală, cuprinde o serie de părți bune și părți rele, după ce a fost modificat față de varianta inițială plecată din Comisia Europeană:

    - „Ultimul text îmbunătățește versiunea adoptată de Parlamentul European în septembrie 2018. La articolul 13, se prevede că platformele care depun eforturi cu bună credință pentru a ajuta titularii de drepturi de autor să identifice și să-și protejeze lucrările nu ar trebui să răspundă pentru fiecare bucată de conținut media pe care o încarcă un utilizator pe platformă, mai a les atunci când nici deținătorul drepturilor și nici platforma nu cunosc în mod specific cine deține acest conținut.

    - În același timp, directiva creează cerințe vagi, netestate, care ar putea duce la blocarea exagerată a conținutului online,  pentru a limita riscul juridic.  Servicii precum YouTube, care acceptă încărcări de conținut cu informații privind drepturile de autor neclare, parțiale sau sub dispută, ar putea totuși să fie supuse amenințărilor legale.

    - E nevoie ca textul să fie mai clar pentru a reduce incertitudinea juridică cu privire la modul în care trebuie să coopereze deținătorii  drepturilor de autor pentru a identifica conținutul care le aparșine  - oferindu-le platformelor online fișiere de referință, precum și notificări asupra drepturilor de autor cu informații cheie (cum ar fi adresele URL), pentru a ușura identificarea și eliminarea conținutului care încalcă drepturile de autor, fără să fie eliminare materialele legitime.

    - Articolul 13 ar putea afecta multe platforme, mari și mici, multe dintre ele fiind europene. Unele n-ar putea suporta aceste riscuri. Acest lucru ar fi rău pentru creatorii și utilizatorii care vor vedea că serviciile online le vor bloca în mod eronat conținutul doar pentru a aluneca pe panta precauției și pentru a reduce riscurile legale.

    - Apoi este articolul 11. Și aici am văzut îmbunătățiri ale versiunilor anterioare ale textului. Întotdeauna am spus că directiva privind drepturile de autor ar trebui să ofere tuturor editorilor dreptul de a-și controla propriile modele de afaceri, permițându-le să renunțe la necesitatea unei licențe comerciale oficiale pentru conținutul lor. Se pare că directiva le oferă editorilor libertatea de a acorda licențe gratuite, ceea ce face mai ușor pentru editorii de toate dimensiunile să câștige bani prin obținerea mai multor cititori. Cu toate acestea, această versiune, cea mai recentă, dăunează editorilor mici și emergenți și limitează accesul consumatorilor la o diversitate de surse de știri. Potrivit directvei, va fi restricționat să afișezi orice altceva decât fapte brute, linkuri și "cuvinte individuale sau extrasele foarte scurte" din conținut. Această abordare îngustă va crea incertitudine și, din nou, poate face serviciile online să restricționeze cât mai mult informațiile provenind de la presă pe care să le afișeze către consumatori. Reducerea lungimii fragmentelor va împiedica consumatorii să descopere conținutul știrilor și va reduce traficul general pe care îl obțin editorii de știri, după cum arată unul dintre experimentele noastre recente pe motorul de căutare.

    - În fine, deși împărtășim obiectivul directivei de promovare a jurnalismului de calitate, definiția directivei privind ceea ce este considerat "editor de presă" ar putea fi interpretată prea larg, incluzând orice, de la ghiduri de călătorie la site-uri de rețete - diluând orice beneficiu pentru cei care culeg și distribuie tipurile de știri cele mai centrale pentru procesul democratic.

    - Recunoaștem și apreciem progresele înregistrate în textul directivei, dar rămânem îngrijorați de consecințele neintenționate care ar putea afecta economia creativă a Europei pentru următoarele decenii. Detaliile contează și de aceea îi îndemnăm pe factorii de decizie să ia în considerare aceste preocupări înainte de votul decisiv și în faza de implementare care urmează”.

Reamintim că, în 20 februarie 2019, acordul politic obținut de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene cu Parlamentul European a fost validat de statele membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER).

„Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât și pentru cetățenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piața Unică Digitală”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Breaz, îngtr-un comunicat oficial remis StartupCafe.ro.

El a susținut varianta de proiect de directivă UE rezultatăp din negocieri este un „compromis echitabil, care va permite modernizarea cadrului legislativ actual în materie de drept de autor, în linie cu evoluțiile digitale”.
 
Potrivit Președinției României la Consiliul UE, proiectul de directivă prevede o serie de norme armonizate:

  • se facilitează exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial),
  • facilitează emiterea de licențe colective cu efecte extinse și
  • prevede obținerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere.
  • în ceea ce privește platformele de distribuire de conținut online, proiectul de directivă clarifică cadrul juridic în care acestea funcționează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obțină o licență pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute în directivă.
  • directiva consacră dreptul autorilor și al artiștilor interpreți sau executanți la o remunerație corespunzătoare și proporțională în momentul acordării de licențe sau al transferării drepturilor lor.
  • se va introduce o obligație de transparență în ceea ce privește exploatarea operelor licențiate și un mecanism de ajustare a remunerațiilor, precum și un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluși de la aceste norme.

Ce spun youtuberii români despre Directiva Copyright:

Parallax

Vizualizari
2739
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Nicoara
"Google... atrage atenția că cea mai recentă formă a textului, ... amenință publicațiile online mici, care au un trafic bazat mai ales pe motoarele de căutare și pe rețelele sociale." Sa zicem ca ar fi asa, de ce nu protestează aceste "victime" si vorbește google in numele lor (oare in baza cărui mandat) ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri