Claudiu Zamfir
Proiectul directivei drepturilor de autor, care urma să schimbe modul în care utilizăm Google, Facebook și internetul în general, a fost modificat, în urma acordului dintre parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, la Strasbourg.
Pe scurt, forma la care s-a ajuns cu proiectul prevede:
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, prin proiectul de directivă convenit cu Consiliul UE, creatorii de conținut și editorii de știri vor avea posibilitatea să negocieze cu giganții de internet.
Acordul încheiat între negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului vizează să se asigure că drepturile și obligațiile din legea dreptului de autor se aplică și pe internet. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva dintre companiile de internet care vor fi afectate în mod direct de această legislație.
Legislatorii spun că au încercat, de asemenea, să se asigure că internetul rămâne un spațiu al libertății de exprimare. Fragmentele din articolele de știri pot continua să fie distribuite, la fel ca și GIF-urile și meme-urile.
Gigantii tech vor împărți veniturile cu artiștii și jurnaliștii
PE susține că acordul urmărește să sporească șansele titularilor de drepturi de autor, în special muzicienii, artiștii sau interpreții, precum și editorii de știri, să negocieze mai multe oferte de remunerare pentru utilizarea operelor lor prezentate pe platformele de internet.
Distribuirea unor scurte fragmente de articole nu va implica drepturile publicației care a produs articolul. Acordul conține și prevederi pentru împiedica agregatorele de știri să abuzeze de această permisiune. De aceea, fragmentul poate să apară pe Google News, de exemplu, sau atunci când un articol este distribuit pe Facebook, cu condiția să fie "foarte scurt", mai prevede textul de lege agreat la Strasbourg.
Încărcarea operelor protejate în scopul citării, criticii, revizuirii, caricaturii, parodiei sau pastișei a fost protejată, asigurându-se că meme-urile și GIF-urile vor continua să fie disponibile și să poată fi distribuite pe platformele online.
Textul specifică, de asemenea, că încărcarea lucrărilor în enciclopedii online într-un mod necomercial, cum ar fi Wikipedia sau platforme software open source, cum ar fi GitHub, va fi automat exceptată de la obligațiile impuse de lege.
Startup-urile vor fi supuse unor obligații mai ușoare.
Autorii, artiștii, interpreții vor putea solicita o remunerație suplimentară din partea distribuitorului care le exploatează drepturile atunci când remunerația convenită inițial este disproporționat de scăzută în comparație cu beneficiile obținute de distribuitor.
Modul în care această directivă modifică status quo-ul:
Parlamentul Eurpean crede că, în prezent, companiile de internet nu sunt foarte bine stimulați să semneze acorduri de licență echitabile cu deținătorii de drepturi de autor, deoarece nu sunt considerate răspunzătoare pentru conținutul încărcat de utilizatori pe platforme.
Platformele de internet sunt obligate numai să elimine conținutul care încalcă drepturile de autor atunci când un titular de drepturi le cere să facă acest lucru. PE consideră însă că acest proces lucru este greoi pentru titularii de drepturi și nu le garantează un venit echitabil.
Responsabilizarea companiilor de internet va spori șansele titularilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți sau performeri și scriitori, precum și editorii de știri și jurnaliștii) să încheie acorduri echitabile de acordare a licențelor, obținând astfel o remunerație mai echitabilă pentru utilizarea operelor exploatate digital.
Mai departe, acordul trebuie aprobat de reprezentanții Consiliului UE și de plenul Parlamentului European.
Negociatorul din partea Parlamentului European este europarlamentarul Axel Voss (PPE, DE):