Denisa Crăciun

Garanția pe sticlă: Micii comercianți ar putea fi scutiți de plata sacilor pentru colectarea ambalajelor (ministru)

sticle-pet-dreamstime.

Micii comercianți ar putea fi scutiți de plata sacilor în care colectează ambalajele în Sistemul Garanție-Returnare (SGR), a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În legătură cu sacii, am cerut celor de la RetuRO să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, în sensul în care micii comercianți sau marii comercianți să nu mai fie nevoiți să-și plătească sacii pe care-i înapoiază cu reciclabil. Au trimis deja la minister o nouă metodologie, pe care am pus-o sau urmează să o punem astăzi în consultare publică, ce nu va mai permite plata acestor saci. Mulți comercianți mi-au zis nu doar că trebuie să-și cumpere sacii, dar mai sunt și foarte scumpi în raport cu alți saci din comerț. Asta pe de-o parte, sacii și sigiliile”, a declarat ministrul Fechet.

De asemenea, ministrul Fechet a spus că se ia în calcul o schemă de ajutor de stat pentru micii comercianți, pentru susținere unei părți din costul echipamentelor de colectare a ambalajelor în SGR.

Știu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 EUR, o sumă care nu e deloc mică și tocmai din acest motiv, cred că pentru micii comercianți va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care în limita pragului de minimis să poată să susțină o parte din costul acestor echipamente. În același timp am discutat și cu RetuRO, cu această companie care astăzi administrează Sistemul de Garanție Returnare, în legătură cu posibilitatea ca ei înșiși să achiziționeze și să instaleze o parte din echipamente. Fără îndoială, pe termen lung soluția este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare”, a spus el.

Am mai scris pe StartupCafe.ro despre nemulțumirile antreprenorilor față de sacii și sigiliile pe care trebuie să îi cumpere de la RetuRO pentru a depozita ambalajele.

Spre exemplu, patronii din HoReCa reclamau că acești saci au un cost mult mai mare față de cel al sacilor clasici de plastic.

Cu toții știm că până acum foloseam saci clasici de plastic. Odată cu RetuRO, avem teoretic același sac la preț de aproape 10 ori mai mare”, spunea Radu Tănase, membru HORA și co-fondator Calif, la o conferință de presă la care a participat și StartupCafe.ro.

Antreprenorul susținea că „sacul RetuRO pentru sticle este puțin mai prost” față de un sac normal pe care îl utiliza până acum.

Un astfel de sac costă peste 4 lei, iar „în mod normal”, potrivit lui, achiziționa același sac cu 40-50 de bani.

Parallax

Vizualizari
1627
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri