Denisa Crăciun

UPDATE FOTO-VIDEO Protestul contabililor și antreprenorilor față de eTVA și eFactura: „Excesul de E dăunează economiei” / „Marcele, tu nu uita, va pica eTVA”

protest-foto

Antreprenori, contabili și economiști din toată țara protestează luni, 8 iulie, la București față de modificările fiscale privind e-TVA și extinderea e-Factura adoptate „peste noapte” și solicită predictibilitate.

UPDATE: Au apărut și primele informații după întâlnirea dintre contabili și ministrul Finanțelor. În ceea ce privește e-TVA, Finanțelor vor face în luna septembrie o analiza pentru a vedea dacă sunt diferențe mari la deconturile precompletate, a declarat Adrian Bența, consultant fiscal, pentru HotNews.ro.

Acesta mai susține că în privința schimbarea caselor de marcat, Ministerul analizează aplicarea unui credit fiscal. În cadrul discuțiilor, a mai precizat consultantul fiscal Adrian Bența, nu s-a pus problema vreunei modificări ci îmbunătățirea actelor normative.

Contabilii susțin că deși Ministerul Finanțelor vrea o schimbare la e-Factura B2C prin care să nu fie asociat CNP cu persoana, este complicat ca un asemenea mecanism să fie pus în practică, mai arată sursa citată.

În termen de două zile, contabilii vor veni cu propuneri de modificări la Comisia de debirocratizare.

---

Știrea inițială:

Primele persoane care s-au alăturat protestului „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, început în Piața Victoriei, au sosit în jurul orei 8.30. Până la ora transmiterii acestei știri erau în jur de 1500 de persoane.

La protestul la care a participat și StartupCafe.ro s-au strâns contabili, antreprenori și alți profesioniști din economie din București, Timișoara, Iași, Oradea, Sibiu, Botoșani, Suceava, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea și Craiova.

Manifestanții vor merge către sediul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), ultima oprire fiind la sediul Ministerului Finanțelor, unde urmează să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții MFP.

Este de așteptat ca protestul să se încheie între 13.00 – 13.30.

Stop dictaturii fiscale”, „Marcele, tu nu uita, va pica e-TVA”, „Fără mediu privat nu există stat”, „Birocrația sufocă România”, „Excesul de E dăunează economiei” „Stop haosului fiscal, vrem un sistem corect și legal” sunt unele dintre mesajele oamenilor prezenți la protest.

protest 8 iulie e-tva e-factura

protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale

protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale
protest 8 iulie modificari fiscale

protest

Protest

Amintim că protestul a fost organizat în urma unei petiții online care cere Guvernului „eliminarea sistemului eTVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea”. Petiția inițiată de expertul contabil Valentina Saygo, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, pe vremea mandatului de ministru al lui Claudiu Năsui (USR), a strâns până acum aproape 58.000 de semnături.

Reamintim, de asemena, că Guvernul a publicat, pe 21 iunie, în Monitorul Oficial, OUG 70/2024, privind sistemul eTVA. În urma reacțiilor negative din partea antreprenorilor și contabililor, care se plâng de creșterea birocrației, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a introdus în ședința de guvern de vineri, 26 iunie, un nou proiect de OUG, pentru a modifica prevederile de acum o săptămână. 

Lista revendicărilor antreprenorilor și contabililor

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și-a exprimat, sâmbătă, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, susținerea pentru protestul „Fără haos în legislația fiscală”.

„În semn de solidaritate”, ANAT redă argumentele „evidente și clare ale Patronatului Antreprenorilor Contabili din România, care a transmis, în acest sens, și o scrisoare deschisă către autorități”:

  1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja! 
  2. Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura - Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat. 
  3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code - Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale! 
  4. Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment. 
  5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi. 
  6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale - Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES. 
  7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme. 
  8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF - Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile. 
  9. Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale - Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale! 
  10. Norme clare pentru RO-e-Transport

Parallax

Vizualizari
1221
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri