Redactia StartupCafe.ro

ANAF va emite un formular pentru informațiile de la curieri privind plățile cash la livrările din comerțul online

Thumbnail

Noul președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a explicat, vineri, că va face un formular prin care firmele de curierat vor raporta Fiscului cumpărăturile online cu plata cash la curier, dar ANAF are nevoie și de un soft.

Într-o conferință de presă, șeful ANAF a acuzat că „acest comerţ electronic” este „o nişă pe care au găsit-o evazioniştii”, motiv pentru care guvernanții au dat OUG 67/2022, prin care s-a introdus obligația firmelor de curierat de a raporta Fiscului cumpărăturile online făcute de români, cu plata cash la curier.

„Comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a susținut  preşedintele ANAF, citat de News.ro.

Pentru aceste raportări privind livrările din comerțul online, cu plata cash, ANAF trebuie să facă un formular editabil, pentru a putea fi depus online de către firmele de curierat, „într-un timp foarte scurt”.

„Cum poţi tu ca ANAF să-i identifici pe aceşti oameni, să îi opreşti decât având acces la nişte informaţii? Singura variantă este doar prin această declaraţie care urmează să fie adoptată prin ordin al preşedintelui ANAF prin care firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs. Şi ne va ajuta foarte clar în analiza pe care o facem. Când dintr-o societate pleacă foarte multe produse, dacă acesta nu declară nimic, clar te-ai dus a doua zi acolo”, a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Ca să emit ordin trebuie să creăm un program informatic. Trebuie să gândim un formular şi mi l-aş dori să fie un formular inteligent, adică cumva să nu îl scrii de mână, să îl scanezi, să-l pui în Spaţiul Privat Virtual şi după aceea să emitem ordinul.  Sper că ordinul să fie emis foarte repede pentru că fenomenul acesta se întâmplă în continuare. Dacă îmi cereţi să spun 30 de zile, 45 de zile, nu aş vrea să arunc o asemenea cifră pentru că nu este corect. Dar într-un timp foarte scurt vom emite acest ordin de preşedinte ANAF, mergând în acelaşi timp cu cei de la CNIF ca să ne facă programul şi să găsim şi varianta unui formular inteligent care să fie cât mai uşor şi cât mai facil de completat pentru că, de fapt, aceste firme de curierat ne ajută şi dacă eI ne ajută este normal ca şi noi să încercăm să le oferim o variantă care să fie cât mai simplă de folosit”, a mai transmis preşedintele ANAF.

Ce a mai spus șeful ANAF:

  • ANAF să nu se mai ocupe de covrigării. „Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate şi de aceea trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri. ANAF-ul este o instituţie integră şi este anormal ca din cauza câtorva inspectori care şi-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituţii. Voi acţiona foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal. Ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat”.
  • Controalele ANAF în perioada aceasta. „Miercuri, joi şi astăzi se desfăşoară nişte acţiuni foarte ferme ale Antifraudei. (...) Miercuri şi joi au avut loc acţiuni la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros. Am mers în marile centre de furnizare en-gros pentru că mi se pare normal să mă duc acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineaţa sunt gata vândute, nu a venit nimeni să îi controleze, nu mai facem nicio factură fiscală. Şi acolo s-au dus inspectorii fiscali din toată ţara, doar la distribuitorii en-gros. A fost o acţiune foarte bună. Rezultatul, cel puţin pe ziua de miercuri, vă pot da nişte cifre. De exemplu, pe data de 18 au fost verificaţi 294 de contribuabili, s-au aplicat sancţuini contravenţionale în valoare de 1.348.113  lei, amenzi şi confiscări, 210 amenzi în valoare de 1.295.522, a fost confiscat numerar în valoare de 52.561. Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală. Astăzi în toată ţara echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Acolo este iarăşi un punct unde există un risc fiscal mare şi unde se produce evaziune fiscală. Probabil că fiecare aţi avut un vecin care avea nevoie de o maşină de nisip sau de pietriş, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu maşina, i-a dat banii, nu a primit o chitanţă, nu a primit o factură, nu a primit nimic. Astăzi, Antifrauda în toată România este la balastiere să vadă modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului”.
  • Impozit progresiv pe venitul populației? „Eu pot să răspund doar ce prevede Codul Fiscal. Codul Fiscal prevede un lucru foarte clar, orice impozit, orice modificare de taxă ar trebui să fie făcută cu şase luni înainte ca ea să fie aplicată. Dacă respectăm  acest termen, această predictibilitate a modificării unor impozite, eu cred că ANAF-ul se poate adapta la orice schimbare legislativă şi ar avea nevoie de şase luni”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuş.
  • Se pot elimina accizele la carburanți? „Aici este o discuţie care a fost în spaţiul public foarte mult dezbătută. Ştiţi care este problema la acciza la carburanţi? Din păcate, România a mers la nivelul minim pe care îl permite directiva. Şi atunci când tu eşti la nivelul minim, nu ai unde să te duci mai jos decât e nivelul acela. Dacă în România ar fi fost aplicat un alt nivel, puteai să te duci la nivelul minim, dar când eşti la nivelul minim, nu mai poţi să scazi sub el.
  • Taxele, între declarații și plăți. „Să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59 la sută, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 la sută. Şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în 4 luni este o sumă care implică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să ne îndreptăm să vedem ce se întâmplă. Cum putem vedea asta? Efectiv discutând cu agentul economic. Te uiţi şi vezi cine a declarat 100 de lei şi a plătit doar 60, o să trimit inspectorii de la colectare, nu de la inspecţia fiscală, să vadă, să discute cu omul respectiv”.
  • Magazin online de bunuri confiscate. „Trebuie să gândim o platformă în care licitaţiile, vânzarea acestor bunuri sechestrate, să fie făcută în sistem online.  Cum îmi doresc eu să arate un asemenea aspect? Mi-aş dori ca cineva care vrea să cumpere un teren să intre pe site ul ANAF-ul, să se ducă undeva la o pagină şi să găsească toate terenurile care sunt sechestrate, evaluate de către ANAF şi la preţul de evaluare. Cei care vor să cumpere o locuinţă sau un spaţiu comercial, la fel, să găsească pus totul transparent, tot ce există la ora actuală sechestrat şi evaluat de către ANAF. Şi în acelaşi timp să începem să facem procedurile de valorificare în sistem online aşa cum se valorifică peste tot în lume diverse produse”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş.
  • Funcționari cu salarii în funcție de performanță? „Ştiţi care e salariul maxim pe care poate să îl ia în ANAF un inspector, net, astăzi? 6.200 de lei. Atâta primesc toţi care ajung consilieri superiori la ultima treaptă. Şi aceşti oameni, cu 6.200 de lei, se duc şi stabilesc decizii de impunere poate de miiloane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi. (...) Mulţi oameni din ANAF sunt dedicaţi muncii lor. Banul contează pentru fiecare dintre noi, dar de multe ori oamenii îşi fac meseria cu dăruire pentru că le place ceea ce fac. Da, eu îmi doresc, să existe, şi am discutat şi cu domnul ministru şi cu premierul, nu ştiu sub ce formă, un fond de premiere, o posibilitate ca cei care într-adevăr obţin nişte rezultate extraordinare, cei care aduc şi încasează sume spectaculoase, să poată să fie cumva recompensaţi suplimentar. Astăzi nu există o formă legală să se întâmple acest lucru. Nu ştiu dacă va fi mâine, dar într-o anumită perioadă de timp rezonabilă cred că se poate ajunge şi poate chiar este normal ca salariul unui funcţionar, nu neapărat din ANAF, să aibă o cotă fixă, dar şi o cotă variabilă, în funcţie de performanţa pe care o are în activitatea desfăşurată. Astăzi, lucrezi mult, lucrezi puţin, într-un serviciu sunt şapte oameni, nu toţi sunt de aceeaşi valoare, dar toţi pot să fie la maxim şi toţi iau aceiaşi bani”.
Parallax

Vizualizari
2331
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.92

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 851
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri