Claudiu Zamfir

Lege: Firmele vor primi mai repede banii pentru indemnizațiile angajaților lăsați acasă cu copiii

Thumbnail

Parlamentul a modificat Lgea care obligă patronii să acorde zile libere angajaților care au copii, pe perioada închiderii școlilor din motive speciale, astfel încât firmele să-și primească mai repede decontările de la stat pentru indemnizațiile acordate părinților beneficiari.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional Legea pentru aprobarea ordonanței de urgență 30/2020, prin care Guvernul a modificat Legea 19/2020 care prevede acordarea de zile libere plătite angajaților cu copii, când sunt școlile închise.

Astfel, Parlamentul a adus noi modificări la lege. Pentru a intra, însă, în vigoare trebuie să fie promulgate de președintele Iohannis și publicate în Monitorul Oficial.

O modificare făcută de deputați prevede scurtarea de la 60 de zile la 15 zile a termenului în care firmele și alți angajatori își vor putea primi înapoi de la stat banii pe care i-au plătit angajaților lăsați să stea acasă cu copiii.

Reamintim că patronii trebuie să plătească mai întâi ei, din banii firmelor, indemnizațiile pentru zilele libere respective, care sunt de 75% din salari, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.

În schimb, amendamentul din Parlament dă statului posibilitatea să folosească pentru aceste deconturi și fonduri europene, pe lângă banii din Fondul  de  garantare pentru  plata  creanţelor salariale.

O altă modificare operată de Parlament extinde categoriile de beneficiari. Astfel, în cazul salariaților care au copii cu dizabilități, acești părinți pot beneficia de zilele libere dacă copilul respectiv are vârsta de maximum 26 de ani. Legea veche prevedea un plafon de vârstă de 18 ani aici.

Astfel, legea va prevedea că vor beneficia de zilele libere plătite, în anumite condiții, părinții care „au  copii  cu  vârsta  de până la 12 ani, înscrişi în cadrul  unei  unităţi  de învăţământ,  sau  au  copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 26 de ani, înscrişi în  cadrul  unei  unităţi  de învăţământ”.

În schimb, deputații au introdus o prevede prin care părintele salariat nu mai poate beneficia de zilele libere să stea acasă cu copiii, dacă soțul/soția a intrat în șomaj tehnic, de exemplu.

„Prevederile prezentei legi nu se aplică în  cazul în  care  unul dintre   părinţi   are raportul    de    muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii   angajatorului, în    condiţiile    art.52 alin.(1)  lit.c)  din  Legea nr.   53/2003   -   Codul muncii,  republicată,  cu modificările şi completările   ulterioare. Prevederile  prezentei  legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează   venituri   din salarii    şi    asimilate salariilor,   venituri   din activităţi   independente, venituri  din  drepturi  de proprietate   intelectuală, venituri   din   activităţi agricole,   silvicultură   şi piscicultură, supuse impozitului    pe    venit potrivit  prevederilor  Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările   ulterioare, cu  excepţia  situaţiei  în care este încadrat în grad de  handicap  grav  sau accentuat  şi  astfel  este scutit   de   la   plata impozitului pe venit” - stipulează un amendament adoptat.

Zile libere pentru părinți și în vacanța de vară 2020?

Parlamentul a mai adoptat și un amendament destul de confuz la această lege, care spune că de zilele libere se poate beneficia în anul   2020 și pe  perioada  imediat următoare  încetării  stării de   urgență,   până   la încheierea anului școlar.

La  articolul  I,  după punctul  1  se  introduc două noi puncte, pct.1 i1 şi  1 i2,  cu  următorul cuprins: „1 i1.  La  articolul  1,  după alineatul (1 i1) se introduce un  nou  alineat,  alin. (1 i2), cu următorul cuprins: (1 i2)  Prin  excepție,  în anul   2020,   prevederile alin.  (1)  și  (1 i1)  se  aplică și  pe  perioada  imediat următoare  încetării  stării de   urgență,   până   la încheierea anului școlar” - prevede mai exact amendamentul.

Nu e foarte clar ce efecte va avea această modificare. În primul rând, Legea 19/2020 (modificată succesiv de Guvern și de Parlament) prevede oricum că zilele libere se acordă salariaților părinți atunci când se închid școlile, fără nicio legătură cu starea de urgență instituită în perioada 16 martie-14 mai 2020.

Guvernul, prin ordonanță de urgență, a dat însă posibilitatea angajaților beneficiari să rămână acasă și mai departe în vacanța școlară, pe perioada stării de urgență.

Acum, amendamentul adus de Parlament spune că în anul 2020 părinții vor putea sta acasă în vacanță și după ce se termină starea de urgență (după 15 mai 2020), până la finalul anului școlar.

Aici intervine ambiguitatea:

Ordinul ministrului Educației 3191/2019 prevede că Anul şcolar 2019 - 2020 începe la data de 1 septembrie 2019, se încheie la data de 31 august 2020. Vacanța de primăvară (pentru care Guvernul a dat oricum liber părinților beneficiari, prin ordonanță de urgență), a fost în perioada 4 aprilie 2020 - 21 aprilie 2020.

Vacanța de vară începe pe 13 iunie 2020 și se termină în septembrie, la data la care va începe anul școlar următor - 2020-2021. Astfel, părinții beneficiari ar urma să poată sta acasă până la 31 august, deci și în vacanța de vară.

Amendamentul spune că zilele libere se aplică în anul 2020 până la încheierea anului școlar, dar nu spune exact care an școlar. Pentru că în anul 2020 avem a doua parte din anul școlar 2019-2020 și prima parte din anul școlar 2020-2021. Nu e clar dacă părinții vor putea sta acasă cu copiii și pe timpul vacanței de o săptămână (din octombrie/noiembrie 2020) pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. La fel și în cazul vacanței de iarnă, până la finalul anului 2020.

Președintele Iohannis va putea să returneze Parlamentului legea, pentru reexaminare, o singură dată.

Angajați care nu au dreptul la zile libere plătite sau care trebuie să ceară voie angajatorului

Legea 19/2020 modificată succesiv inclusiv prin votul de miercuri din Camera Deputaților, exclude de la dreptul zilelor libere plătite angajații-părinți care au joburi ce permit munca de acasă (telemuncă).

În plus sunt și categorii de angajați pentru care angajatorul poate refuza din start dreptul angajatului-părinte la zilele libere plătite, în funcție de natira jobului:

  • angajații din sistemul energetic național,
  • din unitățile operative de la sectoarele nucleare,
  • din unitățile de foc continuu,
  • din unitățile sanitare și de asistență sociale,
  • din telecomunicații,
  • din radioul și televiziunea publice,
  • anagajții din transportul pe căile ferate,
  • angajații din trasportul urban,
  • angajații din salubritatea localităților,
  • comerț alimentar,
  • producție medicamente și echipamente sanitare,
  • distribuție carburanți.

----

Citește și Legea 19/2020, care stabilește dreptul la zile libere plătite pentru părinți: 

Lege Zile Libere - La Promu... by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
10417
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri