Claudiu Zamfir

Parlamentarii vor să elimine taxa de 500 Euro pentru firme, la certificatele de la Camera de Comerț

Thumbnail

Tariful de 500 de euro fără TVA cerut în prezent de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și camerele județene afiliate, pentru avizarea certificatelor de forță majoră pentru firme ar putea fi eliminat pe timp de stare de urgență, conform unei propuneri de lege depuse la Parlament.

În situații excepționale, cu este actuala pandemie de coronavirus COVID-19, calamitățile naturale, războiale, tuluburările sociale puternice, firmele pot invoca clauza de forță majoră prevăzută în contractele comerciale pe care le au cu diverși furnizori sau clienți, în  contractele de muncă sau în acordurile de finanțare din proiectele de fonduri nerambursabile, pentru a-și suspenda anumite obligații.

Pentru asta au nevoie însă de un certificat de forță majoră avizat de Camera de Comerț, care percepe un tarif de 500 de euro fără TVA. Pentru o firmă mică, așa cum sunt cele înființate pe programul Start-Up Nation, poate fi un tarif mare, poate chiar prohibitiv, mai ales în condiții de dificultate financiară.

Doi parlamentari au depus la Parlament o propunere de lege  pentru completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007, care prevede: „În cazul decretării stării de urgență, pe toată durata acesteia, nu se percep tarife”, la avizarea existenței cazurilor de forță majoră.

Propunerea de lege, depusă de fostul ministru al Mediului de Afaceri, Radu Oprea, și de senatorul Gheorghe Marin, de la PSD, are însă un drum lung de parcurs în Parlament până să fie adoptată.  

Între timp, Guvernul a creat certificatele de stare de urgență (CSU) care vor fi eliberate la cerere, online, firmelor afectate de situația coronavirus COVID-19. Certificatele CSU vor putea fi folosite la amânarea plății chiriei, a ratelor bancare și a utilităților, de către firmele afectate.

De asemenea, folosind aceste certificate CSU, firmele care implementează planuri de afaceri în programul Start-Up Nation pot să-și suspende anumite obligații pe perioada stării de urgență.

 

Parallax

Vizualizari
3518
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri