Claudiu Zamfir
Firmele care s-au calificat la finanțările de maximum 200.000 de lei fiecare prin programul Start-Up Nation 2018-2019 vor putea să suspende implementarea planurilor de afaceri folosind noile certificate pentru situație de urgență (CSU), pe care le va emite Ministerul Economiei, a declarat, vineri, pentru StartupCafe.ro, ministrul Virgil Popescu.
Facilitatea va fi acordată și beneficiarilor din celelalte programe de finanțare nerambursabilă ale Ministerului Economiei, cum sunt programele Comerț și Microindustrializare, care vor avea astfel posibilitatea să amâne anumite obligații pe care le au față de stat prin acordurile de finanțare.
Ministrul Popescu a menționat că această facilitate va fi acordată firmelor vizate cu ajutorul a două acte normative care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial: o ordonanță de urgență care definește certificatele CSU și un ordin al ministrului Economiei, semnat deja, care va face referire directă la beneficiarii programelor de finanțare nerambursabilă ale ministerului.
„Am semnat ordinul de ministru în care vom stabili procedura de utilizare a certificatelor pentru situație de urgență (CSU), dar încă nu l-am publicat în Monitorul Oficial. Mai întâi, așteptăm să se publice o ordonanță de urgență, pe care Guvernul a aprobat-o joi, prin care venim cu o modificare la OUG privind măsurile fiscale, unde introducem o definiție a certificatului pentru situație de urgență. Apoi publicăm în Monitorul Oficial acest ordin de ministru, prin care facem referire la firmele afectate de situația coronavirus COVID-19”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Reamintim că aproape 10.000 de firme (mai exact 9.855) au semnat acorduri de finanțare pentru a primi fonduri nerambursabile de laximum 200.000 de lei fiecare în ediția a doua a programului guvernamental Start-Up Nation.
De asemenea, firmele care au obținut fonduri nerambursabile prin programul Start-Up Nation 2017 (prima ediție) nu vor mai fi supuse verificărilor din perioada de monitorizare, procedură care se suspendă ca urmare a stării de urgență - ne-a mai spus vineri ministrul Virgil Popescu.
Reamintim că în prima ediție a programului Start-Up Nation (2017), un număr de 7.176 de firme au implementat planurile de afaceri și au depus la timp cererile de decont, primind banii de la stat.
În afară de cazul implementprii planurilor de afaceri Start-Up Nation 2018-2019, certificatele pentru situații de urgență, de la Ministerul Economiei, vor putea fi folosite de firme pentru diverse facilități, cum ar fi amânarea plății chiriei sau a utilităților, pe perioada situației de urgență.
Într-un comunicat cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Economiei arată:
Firmele beneficiare Start-up Nation pot solicita CSU?
Da, toți operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemia de SARS-CoV-2 pot solicita CSU, după cum urmează:
a) TIP 1 (ALBASTRU) - eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaționalizării aplicației electronice, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate Ordonanțele militare 1, 2 și 3)
b) TIP 2 (GALBEN) – eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaționalizării aplicației electronice din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.
Așa cum se observă și în acest comunicat, pentru cazul firmelor cărora le-a scăzut activitatea din cauza situației coronavirus COVID, se va lua în calcul fie încasările, fie veniturile obținute. Astfel, vor fi putea fi ajutate și firmele care au avut facturi emise în lunile anterioare și încasate în martie.
CSU - Intrebari Frecvente by Claudiu on Scribd
Pe de altă parte, independent de procedura care urmează să fie operaționalizată, în programul Start-Up Nation existau de la bun început prevederi referitoare la forța majoră.
Astfel, în acordurile de finanțare se arată:
ART. 30
Forţa majoră exonerează părţile de răspundere în cazul imposibilităţii derulării acordului, executării necorespunzătoare sau cu întârziere a obligaţiilor asumate prin prezentul acord.
ART. 31
Prin forţă majoră se înţelege un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil ori insurmontabil, apărut după încheierea acordului, care împiedică părţile să îşi execute obligaţiile asumate.
ART. 32
Cazurile de forţă majoră vor fi certificate de către Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, în condiţiile legii.
ART. 33
Partea care invocă forţă majoră este obligată să notifice celeilalte părţi în termen de 5 zile, prin fax/scrisoare recomandată, existenţa şi data de începere a evenimentului sau împrejurările considerate ca forţă majoră, fiind obligată să ia toate măsurile posibile pentru limitarea consecinţelor produse de un asemenea caz.
Avizarea certifcatelor de forță majoră de către Camera de Comerț și Industrie costă 500 de euro fără TVA, potrivit informațiilor de pe siteul CCIR.