Redactia StartupCafe.ro.

eFactura: Termenul de 5 zile pentru încărcarea facturii curge din ziua următoatre emiterii

ro-e-factura.jpg

Termenul de 5 zile calendaristice în care o factură trebuie încărcată în sistemul e-Factura curge din ziua următoare celei în care a fost emisă - a clarificat Ministerului Finanțelor, la solicitarea Profit.ro

„Termenul de 5 zile curge din ziua următoare celei în care a fost emisă factura”, a precizat un reprezentant al Ministerului Finanțelor. El fusese întrebat dacă termenul pentru încărcarea facturii în sistemul electronic cental include ziua în care factura a fost emisă sau dacă termenul curge din ziua următoare celei în care a fost emisă.

De la 1 iulie 2024, a început o nouă etapă a obligațiilor privind utilizarea sistemului eFactura de către firme, persoane fizice autorizate (PFA) și alte persoane juridice pe relația business to business (B2B) - în raport cu alte persoane juridice. 

Practic, de luni, 1 iulie 2024, facturile pe hârtie sau primite pe e-mail nu mai pot fi înregistrate în contabilitate. Acum, firmele (inclusiv PFA) mai pot înregistra doar facturile primite în Spațiul Privat Virtual (SPV), cu semnătură electronică. Pot fi descărcate apoi din SPV sau puteți folosi un soft de facturare de pe piață. 

Termenul pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.

Se va aplica amendă de 15% din valoarea facturii pentru:

  • emitentul care nu transmite factura către beneficiar folosind sistemul RO e-Factura
  • destinatarul care primește și înregistrează factura B2B emisă de operator economic stabilit în Romania, prin alte mijloace decât sistemul RO e-Factura

Se va aplica amendă pentru încălcarea termenului de transmitere a facturii electronice prin e-Factura în termenul de 5 zile calendaristice:

  • 5.000-10.000 lei - persoanele juridice contribuabili mari,
  • 2.500-5.000 lei - persoanele juridice contribuabili mijlocii,
  • 1.000-2.500 lei - celelalte persoane juridice și persoanele fizice.

La aplicarea acestor amenzi, un expert consultat de StartupCafe a remarcat că furnizorul poate fi sancționat de doua ori pentru aceeași faptă, contrar principiului „non bis in idem”. La rândul său, cumpărătorul poate fi sancționat (cu 15% din valoarea facturii) deși poate că are motive legitime, legate de desfășurarea activității sale si de gestionarea patrimoniului său, să înregistreze în contabilitate o factură primita prin e-mail, de exemplu, de la furnizor, în condițiile în care el nu poate controla obiectiv trimiterea facturii electronice de către furnizor.

Parallax

Vizualizari
402
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.08

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 1, 138
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Radu
Vad ca populatia sta si rabda, in timp ce enormitatile Bolosiste vin peste toti, cu amenzi, ca de fapt nu este despre evaziune, este despre amenzi, care au devenit instrument de adunat bani la buget

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri