Redactia StartupCafe.ro
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut, marți, la postul Digi24, că sistemul e-Factura funcționează fără probleme și că, de fapt, utilizatorii sunt cei care fac greșeli atunci când încarcă facturile în sistemul electronic, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2024 a devenit obligatorie utilizarea sistemului în relația business to business (B2B).
„Într-adevăr, s-au remarcat trei tipuri de greșeli pe care frecvent le fac utilizatorii modulului” a declarat Boloș, la postul Digi24.
El a enumerat astfel cele „trei greșeli” pe care susține că utilizatorii le fac:
- „După ce au apăsat Trimite, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot tastează de nenumărate ori tasta Trimite, și din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică.
- Ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ține de stornare și de numărul mare de stornări sunt destul de neconfortabile. Dar utilizatorii trebuie să înțeleagă că o factură, odată încărcată în sistem, rămâne acolo și se contabilizează la TVA-ul pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze acești utilizatori.
- Sistemele informatice terțe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura - sistemele informatice proprii (ale firmelor utilizatoare n.r.)- acelea, de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot să dea erori”.
Ministrul Finanțelor a mai spus că a discutat cu IT-iștii să introducă o modificare în sistemul e-Factura, pentru a preveni problemele reclamate de utilizatori.
„În momentul în care vor apăsa Trimite de mai multe ori pentru același exemplar de factură electronică să-l respingem și să nu ajungem cu această încărcare repetată. Astăzi am avut discuții cu colegii pe partea tehnică și am hotărât să anulăm noi trimiterile repetate din greșeala utilizatorilor, încât să n-ajungem în situația în care avem facturi încărcate în repetate rânduri” - a afirmat Boloș, la Digi24.
„Încercăm ca începând cu data de 1 iulie decontul de TVA spă fie precompletat și să fie trimis la contribuabil în SPV precompletat. Și modulul antofraudă va fi gata de la 1 aprilie”, a mai spus el.
Ca de obicei, incompetenta conducatorilor este varsata in capul omului de rind. Ca sa nu mai aduc aminte de analfabetii funcxtionali facuti tot de guvernarile PSD si PNL de-a lungul anilor.