Claudiu Zamfir

VIDEO tutoriale RO e-Factura: Cum te înscrii în sistem și cum emiți e-facturi cu instrumentele gratuite de la Ministerul Finanțelor. Ministru: Amenzile, începând din aprilie 2024

efactura

Ministerul Finanțelor a publicat pe YouTube două tutoriale care arată cum pot firmele să se înscrie în sistem și să folosească instrumentele gratuite pentru a emite facturile electronice, oficialii din institiție subliniind că aplicarea amenzilor pe relația B2B se va face de la 1 aprilie 2024.

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu, etapizat, de la 1 ianuarie 2024, în relația business-to-business (B2B), astfel că firmele, PFA-urile, ONG-urile vor trebui să declare facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin alte softuri dedicate.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii.

Perioada de grație este 1 ianuarie-31 martie 2024, când nu se aplică amenzi pentru încălcarea termenului.

„Primele 3 luni sunt fără amenzi, nu se întâmplă nimic, pot merge mai departe cu varianta veche de emitere a facturii, cu mențiunea să nu uite că este obligatorie raportarea, în termen 5 zile de la data de emitere a facturii. Sistemul merge opțional până la data de 30 iunie, deci cu 1 iulie 2024 este obligatoriu modulul e-Factura. Între 1 ianuarie-1 aprilie e fără amendă, ne acomodăm unii cu alții” - a declarat, sâmbătă, 30 decembrie 2023, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o conferință de presă.

El a infirmat astfel o serie de interpretări, făcute de experți în fiscalitate citați în presă, potrivit cărora aplicarea amenzilor a fost amânată până pe 30 iunie 2024, prin Ordonanța de urgență 115/2023.

Și o directoare din Ministerul Finanțelor a negat că ar fi perioadă de grație de 6 luni, arătând că e de  numai 3 luni.

„Nu este adevărat (perioada de grație de 6 luni - n.r.). Prevederile referitoare la instituirea amenzii pentru nerespectarea termenului de 5 zile lucrătoare de la data emiterii pentru raportarea facturilor, acea amendă s-a prevăzut în Legea 296/2023, iar prin OUG 115/2023 nu s-a intervenit asupra acestor prevederi. Probabil s-a creat o confuzie cu instituirea unui termen oarecum similar, de 5 zile calendaristice pentru transmiterea facturilor în sistem, începând cu data de 1 iulie 2024 și instituirea unor sancțiuni pentru nerespectarea acestui termen similare cu cel care există în prezent, prin Legea 296 pentru această perioadă de raportare” - a insistat și Daniela Tănase, directoare adjunctă în cadrul Ministerului Finanțelor.

Persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari riscă o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, cei mijlocii între 2.500 lei și 5.000 lei, iar celelate persoane juridice și persoanele fizice riscă o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

În situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Se exceptează de la obligația de raportare/transmitere în/prin sistemul național privind factura electronică RO e – Factura a facturilor simplificate, a facturilor emise pentru operațiuni efectuate către persoane impozabile nestabilite și neînregistrate în scopuri de TVA în România, precum și a facturilor ce nu fac obiectul normelor de facturare din România.

În etapa următoare, de la 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul RO e-Factura.

Prin OUG 115/2023, s-au stabilit amenzi egale pentru emitent și destinatar, în cazul în care factura în relația B2B nu este emisă/primită prin sistemul RO e-Factura, respectiv 15% din valoarea totală a facturii. Guvernul spune că a luat măsura aceasta după ce operatorii economici sesizaseră că au fost reglementate sancțiuni doar pentru destinatarii facturilor emise fără respectarea noilor dispoziții aplicabile începând cu 1 iulie 2024, nu și pentru emitenți.

Se exceptează de la obligația de raportare/transmitere în/prin sistemul național privind factura electronică RO e – Factura a facturilor simplificate, a facturilor emise pentru operațiuni efectuate către persoane impozabile nestabilite și neînregistrate în scopuri de TVA în România, precum și a facturilor ce nu fac obiectul normelor de facturare din România.

Cum te înscrii în sistem:

 

Cum emiți o e-Factură:

 

 

 

Parallax

Vizualizari
4810
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri