Claudiu Zamfir

Declarația Unica 2019: Răspunsuri ANAF pentru PFA, dividende, agricultură

Thumbnail

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat câteva explicații privind depunerea declarației unice privind impozitul pe veniturile estimate sau pe norma de venit și contribuțiile sociale datorate în anul 2019. Persoanele fizice autorizate (PFA) și cei cu venituri din dividende și cei cu activități agricole s-au numărat printre contribuabilii care au primit răspunsuri.

În cadrul sesiunii de asistență, ținute miercuri pe Facebook, ANAF a răspuns la unele întrebări:

Contribuabil: O persoană, care este angajată cu contract de muncă, a primit in 2018 dividende de 13.800 lei (sub plafonul de 12X salariul minim brut pe economie la termenul de depunere a declarației - n.r.). Mai depune declaratia unică în 2019. Mentionez că pe 2019 are venituri doar din salariu.
ANAF: In situatia prezentata de dumneavoastra nu aveti obligatia depunerii Declaratiei unice pentru anul 2019.

 

Contribuabil: Am o intreprindere individuala care isi desfasoara activitatea in agricultura: am pamant pe care il lucrez, merg pe norma de venit in functie de cultura declarata la APIA. Intrebare: avand in vedere ca printre culturi am si lucerna si aceasta nu apare in nomenclator, pot deduce ca lucerna e scutita de plata impozitului?

ANAF: În situația în care cultivati terenuri cu soiuri de plante pentru care producția este destinată furajării animalelor deținute ,pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit, nu se generează venit impozabil.

 

Contribuabil: Am depus declaratia unica pe 2019 si am primit recipisa. Voi mai primi o decizie de impunere? Am mai primit apoi o decizie de impunere pe anul 2014 cu niste sume neclare. Unde pot primi informatii suplimentare?

ANAF: În situația în care vă referiți la un document emis de organul fiscal în baza declarației unice depusă de către dumneavoastră, menționăm faptul că în baza prevederilor art 121 și 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 și 2019, impozitul se stabilește de contribuabili prin declarația unică.

 

Contribuabil: Buna ziua, daca un asociat prrimeste dividende in anul 2019, peste plafonul de 24.960 lei, care este termenul de depunere a declaratiei unice si de plata a cass-ului?

ANAF: În situația în care dividendele se încasează înainte de data de 31.07.2019, atunci declarația unica se depune până la această dată. În situația în care dividendele se încasează după data de 31.07.2019, persoana fizică este obligată să depună declarația unică în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului completând corespunzător, cap II. Plata contributiei de asigurari sociale de sănătate datorata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

 

Contribuabil: Am un PFA ce realizează venituri peste plafon stabilit dar voi încasa si dividende venitul obținut din acestea unde se completează in Declarație , iar dacă sa bifat opțiunea plăti cas si cass la nivelul plafonului de 24900 , după venitul din dividende in jur de 50000 ce îl voi declara prin rectificativă , mai datorez CAS si CASS?

ANAF: În situația prezentata de dvs. intrucât venitul net anual estimat este mai mare decât plafonul prevăzut de lege 12 salarii minime brute pe țară contributia de asigurari sociale de sănătate estimata pentru anul 2019 nu se modifica. Facem mentiunea ca veniturile din investiii nu sunt incluse în categoria de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale.

 

Contribuabil: Am un PFA pe norma de venit (CAEN 6202) din 2017 si din iunie 2019 m-am si angajat cu contract de munca. Care sunt reducerile taxelor platite pe pfa in aceasta situatie si cum pot calcula cat am de platit exact in situatia noua?

ANAF: Potrivit prevederilor Codului fiscal, ajustarea normelor anuale de venit se realizează de către contribuabil prin aplicarea coeficienților de corecție publicați de către Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, respectiv a municipiului București, asupra normelor anuale de venit.
Normele de venit pot fi consultate AICI.

 

Contribuabil: Am un PFA. Dacă depășesc plafonul de 24960 lei ( pe 2019) sunt obligat să plătesc CASS si CAS in cazul in care sunt angajat altundeva unde mi se retin sumele pt CASS?

ANAF: In situatia prezentata, daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul de 24960 lei, aveti obligatia completării declaratiei unice, Cap.II SECȚIUNEA II.2 Date privind contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate pentru anul 2019. Avand in vedere situatia prezentata, se datoreaza contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

 

Contribuabil: Daca se estimează in 2019 un venit net sub plafon si se doreste asigurarea la sanatate, nu ai statut de salariat, se selectează sub plafon si se plateste 1248 ron aferent celor 6 luni, dar esti asigurat 12? Care este termenul de plata pt aceasta cotizatie la CASS? Dobanzile aferente titlurilor de stat, care nu sunt supuse inpozitarii se mai trec undeva in declaratie? Regularizarile la CASS din 2015-2016 sunt considerate deductibile daca sunt platite in 2019,se iau in calcul la obtinrea venitului net?Multumesc!

ANAF: Rationamentul dvs. este corect. In ceea ce priveste plata contributiei de asigurari sociale de sănătate datorata, aceasta se efectuează la bugetul de stat până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Contribuabil: Un PFA are 2 coduri CAEN autorizate, pentru ambele putând opta pentru impunerea la norma de venit și ambele având aceeași normă. Se completează câte o anexă pentru fiecare cod CAEN sau doar una?

ANAF: Potrivit prevederilor pct.8 alin.(3) din normele metodologice date în aplicarea art.69 din Codul fiscal, în cazul în care un contribuabil desfășoară mai multe activități pentru care venitul net se determină de către contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectuează prin însumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specific.

 

Contribuabil: pentru un PFA cu norma de venit care își încheie activitatea la registrul comerțului cu 14.06.2019 va depune doar o sg declarație după ce primește actele doveditoare de la registru? Sau trebuie depusa și o declarație inainte

ANAF: Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și care în cursul anului fiscal își încetează activitatea, au obligația de a depune la organul fiscal competent declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Descarcă de AICI Declarația unică

Declarația Unică 2019: Ultimul termen de depunere

Termenul de depunere a Declaraţiei Unice este sfârşitul lunii iuline (31.07.2019) anunţa Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pe site-ul instituţiei, după ce Guvernul a mutat termenul de depunere, care iniţial era la mijlocul lunii martie, în condițiile în care contribuabilii s-au plâns că site-ul ANAF pică frecvent și nu-și pot depune formularele online.

Declaraţia se poate depune accesând butonul "Depunere declaraţie unică" din partea dreaptă sus a paginii principale a portalului ANAF, sau online prin www.e-guvernare.ro.

Cine depune declarația unică

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Declarația Unică se utilizează pentru declararea impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile realizate pe anul 2018, precum şi a impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile estimate pe anul 2019

Conform Ghidului ANAF 2019, Declarația Unică se depune de către persoanele fizice care au obligaţia:

  • declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018;
  • declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019;
  • declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Toți cei care au depus sau care vor depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale prin mijloacele electronice la distanță și își plătesc obligațiile anuale aferente anului 2018 până la sfârșitul lunii iulie 2019 vor beneficia de o bonificație de 5% din impozitul pe venit și din contribuțiile sociale datorate pentru anul trecut, a anuţat recent purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ghidul pentru depunerea Declaraţiei Unice:

Despre DU v2 by Anonymous laThOzTaXO on Scribd

Parallax

Vizualizari
35676
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
serban
ion
Sunt intrep.individ. , venituri din agricultura, inregistrat cu norma de venit.Pe anul 2018 am depasit cifra de afaceri de 100000 de euro.Trebuie sa rectific declaratia unica pe 2018 si sa declar in sistem real ? Suma deja achitata sa ramana ca anticipat?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri