Claudiu Zamfir

Declarația Unică 2018: depunerea pe internet pe o aplicație ANAF dedicată

Thumbnail

Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu dividende, activități intependente, chirii pot depune Declarația Unică pe internet, într-o nouă aplicație pusă la dispoziție de ANAF începând de vineri, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală. Termenul de depunere este 31 iulie 2018, după ce a fost amânat.

Aplicația informatică ANAF dedicată Declarației Unice 2018 poate fi accesată la adresa: https://declunica.anaf.ro/

Declarația Unică se poate completa și depune de la adresa https://declunica.anaf.ro/ dacă se utilizează numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual.

ANAF recomandă „utilizarea din timp a aplicației dedicate completării și depunerii online a Declarației Unice, pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistrați simultan în sistem”.

(Descracă de AICI un Ghid ANAF pentru completarea și depunerea Declarației Unice 2018)

Contribuabilii care depun electronic Declarația Unică beneficiază de bonificația de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018.

O bonificaþie de 5% se acordă, de asemenea, pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii, mai spune ANAF.

Descarcă Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (OPANAF 888/2018).

Declarația Unică - ce este cu ea

Persoanele fizice autorizate, și alte persoane fizice cu venituri din activități independente, din chirii, agricultură vor depune la ANAF o declarație unică pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit, conform unei ordonanțe de urgență adoptate recent de Guvern.

Declarația unică se depune până pe 31 iulie în anul 2018, iar apoi, din 2019 și mai departe, până pe 31 martie.

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au de asemenea obligația de a depune Declarația Unică.

Declarația Unică se depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator și parolă, sau cu certificat digital calificat, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

Declarația se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

Noua declarație unică depusă de PFA și alte persoane fizice cu dividende, chirii și venituri din activități independente înlocuiește 7 formulare care erau valabile până acum:

  • D200-veniturile realizate din România
  • D201-veniturile realizate din străinătate
  • D220-venitul estimat/norma de venit
  • D221-norme de venit-agricultură
  • D600-venitul baza pentru CAS
  • D604 -stabilire CASS persoane fara venit
  • D605 -stopare CASS  persoane fara venit.

DU_PF_OPANAF_1155_2018 by Claudiu on Scribd

Citește și:

Parallax

Vizualizari
33943
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Emil
Macovei
Pe bune? Aplicatie personalizata? E acelasi pdf pe care il completezi daca intri pe SPV. Au creat doar un subdomeniu ca sa il accesezi mai repede. Mai verificati si voi inainte de a veni cu stiri di astea BOMBA.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri