Claudiu Zamfir

Patronii IMM din România cer modificarea Codului muncii, pentru a preveni răspândirea coronavirusului COVID 19

Thumbnail

Patronii de firme mici și mijlocii din România reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor solicită luni statului să modifice Codul muncii pentru a flexibiliza mai mult procedurile care permit lucrul de acasă și munca temporară.
 
Într-un comunicat remis StartupCafe.ro, Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR) cere „autorităților publice” „o acțiune rapidă pe mai multe domenii”, printre care „modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: munciă temporară, work from home, tele-muncă etc”.

În România, telemunca - lucrul de la distanță - a fost reglementată prin Legea 81/2018. Aceasta a fost definită astfel: „Forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor”.

Totuși, trebuie precizat că în acest momentul Guvernul este unul interimar, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură, și nu poate emite ordonanțe de urgență, pentru a modifica legi.

„Ca urmare a intensificării efectelor virusului COVID-19 în Europa și a măsurilor luate pentru a limita răspândirea, CNIPMMR a primit o serie de informații de la membrii săi care indică deja un impact în creștere asupra anumitor sectoare ale economiei, în special pentru IMM-uri”, spune Consiliul Național al IMM.

Organizația de patroni salută primele eforturi depuse de către autoritățile publice prin acțiunile de comunicare responsabile realizate însă, consider că este necesară o acțiune rapidă pe mai multe domenii:

  • 1.  Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea și pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitățile sunt oferite de reglementările de minimis sau de schemele de salvare și restructurare.  
  • 2.  Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.
  • 3.   Crearea de mecanisme care să ofere asistență IMM-urilor aflate în dificultate.
  • 4. Orientarea bugetului României spre investiții imediate în economie prin modificarea legislației privind achizițiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.
  •  5.  Modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: munciă temporară, work from home, tele-muncă etc.
  • 6. Oferirea de facilități prin prelungirea termenelor cu plățile impozitelor și contribuțiilor sociale.
  • 7. Operaționalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate în acest moment: - Oferirea imediată a voucherelor de vacanță, - Regândirea schemelor privind expozițiile și târgurile și oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfășoară activități de export, - Acordarea de subvenții pentru plata salariilor în domeniul transporturilor;

 
“În aceste momente dificile, România are nevoie de solidaritate socială și economică, să folosim toate resursele umane și profesionale pentru a depăși această perioada critică. IMM-urile sunt cele mai vulnerabile, dar și cele capabile să susțină economia României, de aceea este imperios nesesar să luăm o serie de măsuri care să ne pregătească pentru preîntâmpinarea unei crize. Am încredere că vom reuși să depășim această perioada dificilă și că împreună vom dovedi că suntem solidari și puternici”, a spus Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

-----

Citește și:

 Ce trebuie să ştie angajatorii dacă au angajaţi aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza coronavirusului

 

Parallax

Vizualizari
18574
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri