Claudiu Zamfir

ANAF: 7.764 controale fiscale și antifraudă la firmele din România, într-o singură lună. Ghid de control fiscal

Thumbnail

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a dus peste firmele din România cu 7.764 controale fiscale și antifraudă în luna noiembrie 2023, iar în multe cazuri societățile s-au ales cu amenzi și obligații fiscale suplimentare de sute de milioane de lei în total, a informat vineri ANAF, într-un comunicat transmis StartupCafe, instituția publicând, în format PDF, un Manual de control și o Informare cu cazuri semnificative.

Ministerul Finanțelor și ANAF au prezentat astfel „raportul acțiunilor întreprinse în luna noiembrie 2023 de către direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea”.

În luna noiembrie, în vederea creșterii conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor, de către organele de inspecție fiscală, un număr de 1.407 notificări de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de  71.971.326 lei;
De asemenea, în luna noiembrie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF :

  • 3.948 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei;
  • 3.816 controale antifraudă,  fiind estimate implicații fiscale în valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 32.494.783 lei.

ANAF și ministerul susțin totuși că „activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare”, Fiscul dând asigurări că a „adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal”.

În acest sens, ANAF desfășoară, în prezent, două tipuri de acțiuni „care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul”:

  • emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.
  • efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:

  • inspecția fiscală în cazul contribuabililor care urmare a Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
  •  controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

„În lupta noastră împotriva evaziunii fiscale și pentru o colectare eficientă a veniturilor, ne-am angajat să întărim transparența și corectitudinea în sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului în sectoarele cu risc ridicat, ne dorim să asigurăm o bază solidă pentru finanțarea proiectelor guvernamentale. Insistăm ca inspectorii noștri să nu fie doar vigilenți în depistarea tranzacțiilor suspecte, ci și să ofere suport și informații clare contribuabililor. Educația fiscală este cheia prevenirii erorilor și a inadvertențelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor rămâne ferm. În drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentrăm asupra reorganizării și transformării digitale, pentru a aduce eficiență și transparență în colectarea veniturilor”, a afirmat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ghidul de control fiscal:

  • În scopul  îmbunătățirii relației dintre ANAF și contribuabili/plătitori, a fost elaborat un „Manual de control fiscal”, cu scopul de a constitui un ghid de conduită pentru activitatea de control fiscal atât din perspectiva administrației fiscale, cât și din perspectiva  contribuabililor/plătitorilor.

Manual de Control Fiscal Ve... by claus_44

 

Pentru asigurarea transparenței în relația cu contribuabilii/plătitorii, Agenția Națională de Administrare Fiscală, publică lunar o „Informare” privind cazurile semnificative identificate de organele de inspecție fiscală în cadrul acțiunilor de inspecție fiscală și de verificări documentare efectuate în luna de referință. În cadrul „Informării” sunt prezentate diverse spețe rezultate din activitatea de control fiscal, care pot fi consultate de către contribuabili/plătitori și pot fi avute în vedere pentru realizarea unei conformări fiscale corecte și complete prin corectarea, în timp util, a eventualelor tratamente fiscale incorect aplicate și implicit a declarațiilor fiscale, după caz, astfel încât să fie evitată stabilirea ulterioară de obligații fiscale suplimentare în cadrul unui eventual control fiscal.

Cazuri_semnificative Noiembrie 2023 ANAF by claus_44 on Scribd

 

Descarcă documentele PDF ANAF de AICI

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
15584
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri