Redactia StartupCafe.ro
ANAF s-a pus cu controalele pe firmele din România, dar tot în urmă a rămas cu colectarea taxelor, ceea ce înseamnă, teoretic, că urmează o perioadă cu și mai mare presiune pe antreprenori, din punct de vedere fiscal.
Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat ca fiind datorate suplimentar, în urma controalelor derulate în primele zece luni din acest an, sume totalizând 5,32 miliarde de lei, în creștere cu 570% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru Profit.ro.
În perioada ianuarie-octombrie 2023, Antifrauda din cadrul ANAF a identificat 5,32 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro), sume datorate în plus de către firme, în creștere de 6 ori față de primele 10 luni ale anului trecut, potrivit unor informații oficiale transmise de Fisc publicației Profit.ro.
În schimb, pe primele 11 luni ale anului 2023, ANAF a rămas în urmă cu 18,32 miliarde de lei față de planul său de încasări, conform programului de încasări al Fiscului, prezentat de Profit.ro. Pe tot anul 2023, ANAF are în plan să încaseze 404,4 miliarde lei.
Între timp, Ministerul Finanțelor a anunțat că vor fi introduse la birourile vamale de frontieră 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate la începutul anului 2024. Proiectul de dotare a vămiulor cu „aparate de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară” costă 34 milioane EUR, bani europeni, prin PNRR.
Reamintim că Guvernul a impus, prin Legea nr. 296/2023, adoptată prin angajarea răspunderii, o serie întreagă de creșteri de taxe și impozite pentru antreprenori, lucrtări și consumatori. O parte au intrat deja în vigoare, iar altele urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2024.