Denisa Crăciun

Consiliul Investitorilor Străini: Noile taxe, „o veste foarte proastă” / Mediul economic din România s-a înrăutățit în 2023

taxe 2023

Noile modificări fiscale anunțate în 2023 au impact și asupra investitorilor străini, potrivit unui raport care arată că peste jumătate dintre membrii Consiliul Investitorilor Străini (FIC) cred că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă.

Doar o treime dintre investitorii membri FIC consideră că piața din România este atractivă, în contextul noilor taxe, potrivit raportului Business Sentiment Index (BSI).

Comparativ cu ediția precedentă, din primăvara anului 2023, când 47% considerau piața din România atractivă, deteriorarea percepției în doar jumătate de an este semnificativă.  Mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori și vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu s-au schimbat dramatic și că România continuă să înregistreze creștere economică față de alte țări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage și mai multe investiții. Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate aceste mișcări bruște de politică fiscală motivate doar de dorința de a aduce mai mulți bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepția, ci și investițiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritățile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiții, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, președintele FIC.

Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe, determină firmele să fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investiții, 20% dintre respondeți vor reduce planul de investiții pentru perioada următoare, iar numărul celor care se așteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie.

Percepția asupra constrângerilor normative aproape a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenți consideră că țara noastră este competitivă din acest punct de vedere). În același timp, povara fiscală s-a înrăutățit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenți au marcat România ca fiind necompetitivă).

În ceea ce privește percepțiile asupra așteptărilor de creștere a afacerilor, 17% dintre respondenți se așteaptă la o contracție pe piața de export și 15% pe piața internă. În schimb, procentul companiilor care se așteaptă ca afacerea să crească pe piața externă a crescut de la 30% în martie la 40% în octombrie, în timp ce pentru piața internă sentimentul a scăzut cu 6%.

Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea forței de muncă a crescut de la ultima ediție (19% în octombrie fată de 11% în martie anul curent), o parte importantă dintre respondenți (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forța de muncă disponibilă pe piața din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

România continuă să obțină un scor foarte slab la infrastructură (58%), birocrație (88%) și transparența și consecvența aplicării politicilor (79%) rămânând necompetitivă în percepția investitorilor.

„Într-un context geopolitic volatil marcat de diferite crize economice și militare, este imperios ca România să ia măsuri care să asigure reziliența mediului de afaceri ca motor al economiei și principal contribuitor la bugetul de stat. Cadrul dialogului constant agreat de Guvernul României împreună cu Consiliul Investitorilor Străini este fundamental pentru setarea directițiilor strategice de creștere economică pe termen lung și implicit asigurarea adaptabilității mediului de afaceri și bugetului de stat la provocările de la nivel mondial”, arată FIC.

În ceea ce privește provocările cele mai mari întâmpinate în afaceri, dat fiind contextul macro actual, majoritatea respondenților au menționat probleme de impozitare, neclarități și incertitudini legislative, inflația ridicată /rata dobânzii și lipsa forței de muncă. În același timp, oportunitățile cheie menționate de companii pentru afacerile sau relațiile comerciale sunt fondurile UE și reformele structurale asumate în PNRR.

Parallax

Vizualizari
183
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri