Redacția StartupCafe.ro
Legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub 1 milion EUR dacă prejudiciul este plătit integral a fost publicată luni, 13 mai, în Monitorul Oficial.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 10 mai, Legea nr. 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, prin care cei care au produs un prejudiciu de până la 1 milion EUR scapă de închisoare, dacă suma este acoperită integral. De asemenea, ei vor primi și o penalizare.
Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Conform noilor prevederi, constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.
Potrivit legii, constituie evaziune fiscală şi se pedepsec cu „închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
Aceeaşi pedeapsă va fi şi pentru:
În astfel de infracţiuni, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte.
În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.
În aceleaşi cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”.
„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime”, potrivit legii.
Legea iniţiată de Ciucă şi Ciolacu mai spune că în cazul săvârşirii acestor infracţiuni „prin care s-a cauzat un prejudiciu care nu depăşeşte 1.000.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”.
Totodată, se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi orice acțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puțin 1.000.000 EUR, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului de stat, prin:
Amintim că Legea fost sesizată la CCR de către USR şi Forţa Dreptei, dar, pe 19 martie 2024, Curtea Constituţională a respins sesizarea celor două formaţiuni de Opoziţie şi a decis că actul normativ este constituţional.