Claudiu Zamfir

MFP vrea direct amenzi de până la 10.000 de lei pentru firmele care nu și-au pus case de marcat electronice

Thumbnail

Firmele care au obligația, dar nu folosesc case de marcat electronice vor putea fi amendate direct de ANAF, fără să mai beneficieze de Legea prevenirii, care le oferă în prezent o păsuire prima dată când sunt găsite în nregulă, pentru a se conforma. Asta prevede un proiect de hotărâre de guvern emis de Ministerul Finanțelor, miercuri.

Astfel, MFP propune eliminarea de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017  a contravenției referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999).

Ministerul acuză că firmele care încalcă obligația de dotare cu noile case de marcat „nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activități economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi”.

De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți - se mai justifică MFP.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancțiunile prevăzute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999.

Toate firmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populație au obligația de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale și de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ.

Ministerul Finanțelor Publice se plânge că „a epuizat măsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziție” și spune că acum „se impune” eliminarea păsuirilor acordate până acum firmelor.

Parallax

Vizualizari
2042
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri