CZ

Ajutoare de stat de sute de mii de lei, acordate nelegal unor startupuri

Imagine principala
Ajutoare de stat de sute de mii de lei, acordate nelegal unor startupuri
Cinci firme ar fi primit ajutoare de stat de 251.000 de lei, cu incalcarea conditiilor de acordare, in anul 2014, in cadrul a doua programe de sprijin pentru startupuri gestionate de fostul Departament pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) - acuza Curtea de Conturi in raportul sau de audit pe anul 2014, dat publicitatii recent.

Potrivit Curtii, in anul 2014, au fost efectuate plati nelegale din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 251.000 lei, pentru cheltuieli neeligibile, constand in:

- alocatii financiare nerambursabile, in suma de 141 mii lei, acordate unui numar de 2 societati comerciale, in cadrul Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare - START, pentru cheltuieli ce nu fac obiectul activitatilor pentru care s-a aprobat finantarea respectiva;

- alocatii financiare nerambursabile, in suma de 110 mii lei, acordate unui numar de 3 societati comerciale, in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri - SRL-D, in situatia in care nu indeplineau conditiile de eligibilitate prevazute in OUG nr. 6/2011, in sensul ca beneficiarii ajutorului financiar nerambursabil nu au angajat cel putin 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, pe care sa-i mentina pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant.

In total, in anul 2014, departamentul  a avut la dispozitie un buget de 51,2 milioane de lei, din care a efectuat plati de 27,9 milioane de lei, rezultand "un procent de executie de doar 54,5%", mai arata Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a criticat in trecut si mai dur programele de sprijin pentru intreprindeirle mici si mijlocii derulate de fosta Agentie pentru Implementarea Programelor pentru IMM (AIPPIMM), institutie care s-a transformat ulterior in Departamentul pentru IMM, iar in prezent functioneaza sub forma Directiei Politici Antreprenoriale, in subordinea Ministerului Economiei.

In perioada 2007-2013, in cadrul programelor de sprijin pentru IMMM, prea putine firme mici si mijlocii au putut beneficia de ajutorul de la stat, iar in trei programe Guvernul a finantate doar un numar restrans de beneficiari, reprezentand doar 7% dintre solicitanti - a constatat Curtea de Conturi.

Descarca de AICI Raportul Curtii de Conturi pe anul 2014

Citeste si:

DOCUMENT Dezastru la ajutorul de stat pentru antreprenorii debutanti in 2015. Bucurestenii, trimisi cu dosarul la Ploiesti

Parallax

Vizualizari
103
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri