Raluca Abrihan

Cum transformi un joc intr-o idee de afacere. Povestea startup-ului romanesc care a atras investitori din intreaga lume

Imagine principala
Cum transformi un joc intr-o idee de afacere. Povestea startup-ului romanesc care a atras investitori din intreaga lume
​La finalul anului trecut StartupCafe includea Traderion in randul startup-urilor ce merita atent urmarite in acest an. Motivul principal – cresterea rapida pe care a inregistrat-o acesta, in 2015, dupa ce a reusit sa atraga cateva finantari importante din partea unor business angels din Statele Unite si din partea Seedcamp, la Londra. Iata povestea startup-ului ce pregateste traderi institutionali si studenti ce isi doresc o cariera in domeniul pietelor de capital.

Traderion s-a nascut orecum dintr-o joaca, cand Florin Cioaca, fost trader inter-bancar cu o experienta de peste 7 ani si, in prezent, co-fondator si CEO al companiei, se afla la o scoala de vara de business. I-a venit ideea de a organiza pentru participantii de acolo un joc care sa simuleze un proces de trading inter-bancar. Iar acest joc s-a transformat ulterior chiar intr-un model de afacere.

Realizarea Traderion a durat aproape doi ani, iar investitia initiala nu a fost mica, 100.000 de euro -  bani proveniti din economiile personale ale celor doi fondatori, Florin Cioaca si Florin Grosu, care, in prezent, este director de operatiuni in cadrul firmei si se ocupa si de relatia cu investitorii.

Principala provocare pe care cei doi spun ca au intampinat-o la lansarea pe piata a startup-ulului a fost legata de lipsa capitalului de tip seed din Romania. “In plus, pentru domeniul fintech (n.red. tehonologiei financiare), mentorii cu experienta relevanta lipsesc aproape cu desavarsire si este extrem de dificil sa gasesti ajutor atunci cand esti la inceput de drum”, metioneaza Florin Grosu.

Cum functioneaza Traderion

Acesta este un simulator avansat de trading inter-bancar. El combina scenarii macroeconomice reale, cu inteligenta artificiala, pentru a recrea mediul in care activeaza traderii institutionali. Traderion functioneaza ca o platforma de training pentru traderii institutionali si pentru studentii interesati de o cariera in domeniul pietelor de capital, explica Florin Grosu.


Florin Grosu si Florin Cioaca, fondatori Traderion

Platforma este impartita in 100 de niveluri de dificultate, iar un utilizator trebuie sa indeplineasca un anumit set de criterii pentru a putea avansa la un nivel superior. In platforma, un utilizator poate interactiona cu alti utilizatori sau cu bancile robot. Bancile robot se adapteaza nivelului fiecarui utilizator in parte si parametrilor din scenariul economic pe care il simuleaza platforma, la un moment dat.

Platforma a fost lansata in format beta la finalul lui 2014. Echipa Traderion numara, acum, opt oameni, care lucreaza pentru site atat din Europa cat si din Statele Unite.

In prezent, acesta are peste 500 de utilizatori, din 15 tari. 450 dintre ei sunt studenti la finante, care isi doresc o cariera in trading. Ceilalti sunt angajati din diviziile de trezorerie din 7 banci din Romania si din regiune, potrivit lui Florin Grosu.  

“Anual, ne-am dublat numarul de utilizatori, pana in prezent, iar marea majoritate a utilizatorilor nostri sunt recurenti”, mai explica fondatorul companiei.

In prima jumatate a anului 2015, Traderion a participat la un program de accelerare pentru startupuri din fintech, in Statele Unite, numit QC Fintech. Acest program este sponsorizat de Wells Fargo si Bank of America. La finalul programului startup-ul a primit o investitie din partea unui grup de business angels din Statele Unite, dupa ce,  ulterior, mai primise o investitie din partea acceleratorului de afaceri Seedcamp, organizat din Londra. In total, in 2015, Traderion a atras investitii de 120.000 de dolari.

“Procesul de selectie de la Seedcamp este foarte dur. Aplica anual peste 500 de startupuri din toata lumea, iar Seedcamp organizeaza evenimente pe tot mapamondul pentru a se asigura ca aplica unele dintre cele mai bune startupuri la programul lor. Cele care reusesc sa treaca de faza initiala de selectie sunt invitate sa isi prezinte ideea in fata board-ului Seedcamp, care alege sa investeasca in doar cateva startup-uri”, declara Florin Grosu.

“Seedcamp a investit in acest an in 3 startupuri romanesti, mai mult decat in tot anii de pana acum la un loc”, a mai adugat el. Pe langa Traderion, au mai participant in acest an la acceleratorul de business de la Londra startup-urile romanesti DeviceHub.net  si UiPath.

Obiectivul celor doi fondatori pentru urmatorul an este de a-si concentra eforturile de vanzari in special pe doua mari centre financiare, Londra si New York, unde, spun ei, sunt cei mai multi potential clienti ai Traderion. De asemenea, poarta discutii cu unele dintre cele mai mari banci din lume si spera sa inceapa proiecte cu cinci dintre ele, in acest an.

“In plus, am planificat sa strangem si o runda de finantare de 1 milion de dolari, in a doua jumatate a anului”, marturiseste Florin Grosu. Iar investitorul ideal ar fi, din punctul lui de vedere, un business angel cu experienta semnificative in sectorul bancar, care, pe langa banii investiti, sa ii ajute sa isi extinda platforma intr-un rit mai accelerat.

Pe piata, mai exista, in prezent, trei competitori directi, dar toti activeaza pe piata din Statele Unite si mai multi competitori indirecti - platforme interne de trading ale marilor banci, mai sustine reprezentantul Traderion. “Ceea ce ne diferentiaza pe noi este inteligenta artificiala care ne permite sa personalizam in timp real experienta de invatare pentru fiecare utilizator in parte”, argumenteaza Florin Grosu.

Sistemul monitorizeaza in timp real tot ceea ce face in cadrul platformei, fiecare utilizator in parte. Sunt 94 de indicatori diferiti pe care ii monitoriza simultan si ii colecteaza. Pentru fiecare ora petrecuta in platforma, 150.000 de “data points” pentru fiecare utilizator. Pe baza acestor date, sistemul construieste un raport detaliat si, apoi, in functie de acesta personalizeaza scenariile macroeconomice pentru fiecare utilizator in parte, astfel incat fiecare vede scenarii si situatii de piata diferite – mai explica fondatorul Traderion.

Citeste si:
10 startup-uri romanesti de urmarit in 2016
Parallax

Vizualizari
227
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri