Răzvan Tătaru

Voluntarii Code for Romania colaborează la nivel internațional pentru un proiect de îmbunătățire de software pentru telefoane

Thumbnail

Commit Global, inițiativa internațională a IT-iștilor voluntari de la Code for Romania, colaborează cu alți 12 parteneri internaționali la proiectul Mobifree, de cercetare și pilotare dedicat îmbunătățirii sistemelor software pentru dispozitive mobile, potrivit unui comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro.

Mobifree este coordonat de Fundația E și are ca scop schimbarea modului în care folosim software-ul mobil prin promovarea de practici etice, a autonomiei utilizatorilor și a durabilității.

În urma parteneriatului, ecosistemul de asistență umanitară al Commit Global va fi integrat în sistemele software din cadrul proiectului cu aplicații esențiale, în sistemul de operare al noilor dispozitive.

Mobifree își propune să ofere experiențe mobile care să încurajeze:

  • concurența loială, prin utilizarea unor standarde de date deschise;
  • creșterea autonomiei lucrătorilor prin practici de muncă echitabile;
  • incluziunea, componentă centrală a proiectului, cu software accesibil tuturor, indiferent de condițiile fizice, situația financiară sau nivelul de experiență tehnică;
  • susținerea mediului înconjurător, militând pentru practici de dezvoltare care să reducă amprenta de carbon a produselor software mobile.

Prin intermediul unor ateliere de lucru și teste pilot, proiectul urmărește să implice direct cetățenii și organizațiile europene pentru a înțelege mai bine nevoile și valorile lor în privința programelor de software pentru dispozitive mobile.

Informațiile furnizate de ei vor sta la baza dezvoltării de software în domenii IT cheie, cum ar fi:

  • /e/OS, un sistem de operare cu sursă complet deschisă (open source) pentru telefoanele cu sistem de operare Android.
  • Magazine de aplicații, servicii de mesagerie și instrumente de hărți pentru mobil axate pe confidențialitate, cum ar fi F-Droid, microG, Conversations, Quicksy, Ltt.rs și Delta Chat.
  • Aplicații de răspuns la dezastre și situații de urgență, cum ar fi kitul de software realizat de Commit Global.

„Mobifree este oportunitatea noastră să îmbunătățim modul în care interacționăm cu tehnologia mobilă. Ne reafirmăm cu acest proiect angajamentul față de o lume digitală mai bună, mai aproape de oameni și mai pregătită pentru a răspunde situațiilor de urgență sau dezastrelor cu care ne confruntăm”, a spus Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania / Commit Global.

Din proiect mai fac parte, pe lângă Fundația E și Commit Global, Waag Futurelab, Murena, Rapid.Space, Merlinux, microG, Conversations & Quicksy & Ltt.rs, F-Droid, NLNet, Universitatea din Amsterdam, Institutul pentru Dreptul Informației (IViR) și Institutul BioSense.

Commit Global este inițiativa internațională a Code for Romania. Obiectivul său este să furnizeze gratuit o infrastructură digitală globală, astfel încât organizațiile guvernamentale, internaționale și civile să poată oferi sprijin mai rapid și mai bine coordonat în urma catastrofelor umanitare.

Parallax

Vizualizari
134
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri