Claudiu Zamfir

„Decacornul” româno-american UiPath a început procedura de listare la bursă

Thumbnail

Compania IT americană UiPath, fondată în România de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tîrcă, a demarat oficial procedura de listare la bursă, în SUA.

UiPath a anunțat că a depus un proiect de declarație de înregistrare, confindențial, la autoritatea americană de reglementare a pieței de capital (SEC), pentru o eventuală ofertă publică inițială (IPO).

Numărul de acțiuni clasa A care urmează să fie vândute și marja de preț nu au fost determinate încă.

În iulie 2020, compania de automatizări software (RPA) UiPath a ajuns să valoreze 10,2 miliarde de dolari, declarându-se astfel „decacorn”, în urma unei runde de investiții de serie E de 225 milioane de dolari. Finanțarea a fost condusă de fondul de investiții Alkeon Capital. La runda de investiții au mai participat Accel, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global și alții.

Fondatorul și CEO-ul UiPath, Daniel Dines, este considerat cel mai bogat român, cu o avere estimată de revista americană Forbes la 1,4 miliarde de dolari în anul 2019, când deținea circa 20% din acțiuni în companie.

Cine este UiPath

Compania de software UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

"Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. "Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început", povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare "enterprise", care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business - explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romanească cu sediul central in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

Parallax

Vizualizari
3591
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri