Claudiu Zamfir

Românii de la Bitdefender au ajutat la anihilarea unei grupări de hackeri din Ucraina

Thumbnail

Autoriăți de poliție din mai multe țări au cooperat pentru anihilarea unei grupări de hackeri din Ucraina, specializate în atacuri informatice tip ransomware care au vizat computere din 71 de țări de pe tot Globul, în sprijinul investigatorilor venind și compania românească de securitate cibernetică Bitdefender, fondată de soții Măriuca și Florin Talpeș.

Organismul UE de cooperare polițienească Europol relatează, marți, într-un comunicat remis  StartupCafe, despre cazul unei grupări de hackeri care a atacat peste 250 de servere aparținând unor companii mari, cărora le-a cauzat pagube de „câteva sute de milioane de euro”.

Infractorii au lansat atacuri ransomware cu „LockerGoga, MegaCortex, HIVE și Dharma”, pentru a cripta fișiere ale unor companii mari, pe care le șantajau, cerându-le acestora bani în schimbul decriptării datelor. Membrii grupării derulau două tipuri de activități: criptau datele victimelor și spălau banii rezultați din șantaj, folosind criptomonede.

Presupuși membri ai acestei grupări infracționale au fost localizați în Ucraina. Pe data de 21 noiembrie 2023, polițiștii și procurorii ucraineni au derulat percheziții la 30 de proprietăți din regiunile Kiev, Cerkasî, Rivne și Vinița. În urma acțiunilor a fost arestat un tânăr de 32 de ani, considerat capul celulei infracționale din Ucraina, împreună cu 4 complici ai săi.

La acțiunile polițienești, coordonate de la biroul Europol din Haga, au participat polițiști și procurori din Norvegia, Franța, Ucraina, Germania, Elveția și SUA. În cadrul investigației, autoritățile elvețiene, în colaborare cu compania românească Bitdefender, alături de partenerii din cadrul alianței „No More Ransom”, au dezvoltat instrumente de decriptare a unor variante de ransomware LockerGoga și MegaCortex, precizează Europol.

De menționat că alianța „No More Ransom” reunește Poliția Olandeză, Europol și companiile de cybersecurity Kaspersky și McAfee.

Bitdefender a fost fondată, la București, de Măriuca și Florin Talpeș (CEO). Mai întâi, cei doi cercetători au deschis firma Softwin, încă din anul 1990, axată la început pe outsourcing. Ulterior, au dezoltat produse proprii, printre care și anivirusul AVX (Antivirus Expert), rebranduit Bitdefender în anul 2001. Din anul 2007, Bitdefender s-a desprins din Softwin, pentru a se extinde pe plan internațional ca firmă de sine stătătoare.

Parallax

Vizualizari
3265
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri