Claudiu Zamfir

Browser-ul Opera, deținut de chinezi, cumpără o bancă fintech din Lituania

Thumbnail

Navigatorul web Opera, deținut de investitori chinezi, a anunțat că va cumpăra un startup fintech din Lituania pentru a-și dezvolta serviciile financiare pe browser.

Startup-ul AB Fjord Bank, fondat în anul 2017, este o bancă online  care lansează, în această vară, servicii de economisire și creditare în Lituania. AB Fjord Bank a fost înființată în Lituania de către antreprenori din Suedia și Norvegia: Svein Øvrebø, Joakim Mandorsson și Stig R. Myrseth.

Achiziția băncii digitale de către Opera este condiționată de aprobări din partea organismelor de reglementare. Dacă va fi finalizată, aceasta este cea de-a doua achiziție de acest fel făcută de Opera în regiunea baltică, după ce în ianuarie 2020 a preluat startup-ul estonian PocoSys, care a dezvoltat un portofel digital prin care oferă servicii de plăți online. De asemenea, în 2018, Opera a lansat un wallet de criptomonede în browser, pe telefoanele cu sistemul de operare Android.

Opera spune că astfel vrea să-și „accelereze operațiunile fintech în Europa” și să lanseze servicii care să îmbunătățească gestionarea finanțelor personale ale consumatorilor.  

Opera a fost creat în anul 1994, ca proiect de cercetare al companiei norvegiene de telecomunicații Telenor. În noiembrie 2016, browserul norvegian a fost cumpărat de un consorțiu de investitori chinezi, sub numele de Golden Brick Capital Private Equity Fund I, cu suma de 600 de milioane de dolari.

Browser-ul spune că are în prezent circa 360 de milioane de utilizatori pe lună, în toată lumea.

În schimb, conform unei analize prezentate de Bleeping Computer, în martie 2020 Opera era pe locul al 7-lea în lume la cota de piață pe desktop, cu 1,14%. Pe primele 3 locuri erau Google Chrome (68,5%), Microsoft Edge (7,59%), Firefox (7,19%).

Parallax

Vizualizari
1122
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri