Răzvan Tătaru

Noua tehnologie Google, Gemini Pro, disponibilă acum pentru dezvoltatori și firme

Noul model AI, Google Gemini, pe telefon

Prima versiune a modelului de inteligență artificială dezvoltat de Google, Gemini Pro, un nou rival al OpenAI (ChatGPT), este disponibilă acum sub formă de API (interfață de programare) pentru a fi integrată de dezvoltatori în aplicații sau în afaceri.

Gigantul tech american a lansat modelul AI prin intermediul API-ului Gemini. Google notează câteva aspecte ale soluției de inteligență artificială într-o postare de pe blogul oficial:

  • Gemini Pro depășește alte modele de dimensiuni similare în benchmark-uri de cercetare;
  • Versiunea de astăzi vine cu o fereastră de context de 32K pentru text, iar versiunile viitoare vor avea o fereastră de context mai mare;
  • Este gratuit de utilizat acum, în mod limitat, și va avea prețuri competitive în viitor;
  • Vine cu o gamă de caracteristici: apeluri de funcții, embeddings, recuperare semantică, legare de cunoștințe personalizate și funcționalitate de chat;
  • Suportă 38 de limbi în peste 180 de țări și teritorii din întreaga lume;
  • Gemini Pro acceptă text ca intrare și generează text ca ieșire. De asemenea, Google a făcut disponibil un punct final multimodal dedicat Gemini Pro Vision care acceptă text și imagini ca intrare, cu text ca ieșire;
  • Sunt disponibile SDK-uri pentru Gemini Pro pentru a ajuta în construirea aplicațiilor care rulează oriunde. Python, Android (Kotlin), Node.js, Swift și JavaScript sunt acceptate.

Totodată, Google pune la dispoziție o unealtă de dezvoltare cu ajutorul Gemini, AI Studio, care funcționează direct în browser. Prin intermediul acesteia, dezvoltatorii pot crea cereri și cod pe care, mai apoi, să le transfere în alte programe de editare de cod pentru integrarea în aplicații. Cota gratuită permite până la 60 de solicitări pe minut.

„Pentru a ne ajuta să îmbunătățim calitatea produsului, când utilizați cota gratuită, datele dvs. API și Google AI Studio de intrare și ieșire pot fi accesibile revizorilor instruiți. Această informație este depersonalizată de la contul dvs. Google și ID-ul API”, scrie compania în postare.

În plus, „studioul” poate transmite datele generate direct în soluția IA pentru companii, Vertex AI din Google Cloud, pentru a personaliza Gemini în funcție de nevoi și cu un control propriu al datelor.

Cu Vertex AI, companiile vor avea acces la aceleași modele Gemini și vor putea să:

  • Regleze și să distileze Gemini cu datele companiei, și să-l augmenteze cu fundal pentru a include informații actualizate și extensii pentru a lua acțiuni în lumea reală;
  • Construiască agenți de căutare și conversație Gemini în medii cu cod scăzut/fără cod, inclusiv suport pentru generare augmentată cu recuperare (RAG), căutare mixtă, embeddings, playbook-uri de conversație și multe altele;
  • Implementeze cu încredere. Google susține că nu va antrena niciodată modelele pe intrări sau ieșiri de la clienții Google Cloud.

În prezent, dezvoltatorii pot folosi gratuit Gemini Pro și Gemini Pro Vision prin Google AI Studio, cu până la 60 de solicitări pe minut. Dezvoltatorii din cadrul companiilor pot încerca aceleași modele, cu aceleași limite de viteză, gratuit până la disponibilitate generală la începutul anului viitor, după care va exista o taxă de 1.000 de caractere sau o taxă per imagine pentru Google AI Studio și Vertex AI.

Astfel, Google va taxa 0,00025 dolari pe 1.000 caractere de intrare (input), 0,0005 dolari pe 1.000 caractere de ieșire (output) și 0,0025 dolari pe imagine generată.

Gemini s-a lansat săptămâna trecută, iar acum apar primele integrări: telefoanele Google Pixel 8 Pro au primit modelul Gemini Nano, „robotul” conversațional Bard este în curs de a primi actualizarea cu Gemini Pro, câteva regiuni deja primind noua versiune a chatbot-ului, iar acum modelul este disponibil dezvoltatorilor și companiilor.

Parallax

Vizualizari
2783
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri