Răzvan Tătaru
Gigantul american Meta, care deține Facebook și Instagram printre altele, a extins parteneriatul cu Universal Music Group (UMG) și Universal Music Publishing Group, pentru noi experiențe cu muzică în aplicațiile Threads și WhatsApp și pentru a aborda muzica generată cu AI, care ar putea afecta artiștii.
Cele două companii au anunțat un parteneriat global prin care Facebook, Instagram, Messenger, Horizon, Threads și WhatsApp vor putea folosi muzica deținută de UMG.
„Noul acord reflectă angajamentul comun al celor două companii de a proteja creatorii umani și arta, inclusiv de a asigura o compensare corectă pentru artiști și compozitori. Ca parte a parteneriatului lor pe mai multe planuri, Meta și UMG vor continua să colaboreze pentru a aborda, printre altele, conținutul generat de inteligență artificială neautorizat care ar putea afecta artiștii și compozitorii”, se arată într-un comunicat de presă.
Meta și UMG au încheiat primul acord de utilizare a muzicii în anul 2017, pe când gigantul american se numea Facebook.
Prin extinderea parteneriatului, pentru prima dată, Meta licențiază muzica UMG pentru platforma de mesagerie WhatsApp, potrivit sursei citate
„Suntem încântați să anunțăm reînnoirea parteneriatului cu Universal Music Group și Universal Music Publishing Group, ambii fiind inovatori în domeniul muzicii pe rețelele sociale, în special în ceea ce privește familia de aplicații Meta. Acest parteneriat se bazează pe recunoașterea faptului că muzica ne poate ajuta să ne conectăm și să aducem fanii, artiștii și compozitorii mai aproape unii de alții, nu doar pe platforme consacrate precum Instagram și Facebook, ci și în moduri noi pe WhatsApp și altele. Suntem extrem de recunoscători echipei Universal și așteptăm cu nerăbdare să ne dezvoltăm parteneriatul în viitor”, a declarat Tamara Hrivnak, vicepreședinte pentru muzică și dezvoltare a afacerii de conținut la Meta.
Rămâne de văzut ce va face Meta cu muzica deținută de UMG în aplicațiile WhatsApp și Threads.
Universal Music Group și-a retras muzica de pe „rivalul” platformelor Meta, TikTok, la începutul lunii februarie 2024, din pricina unor negocieri eșuate în ceea ce privește monetizarea și melodiile generate cu AI, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro. Între timp, cele două companii au ajuns la o înțelegere la începutul lunii mai, iar muzica deținută de UMG s-a întors pe platformă.