Adi Iacob

Un medicament "inventat" de inteligența artificială va fi testat pentru prima dată pe oameni

Thumbnail

O substanță activă medicamentoasă „inventată” de inteligența artificială (AI) va fi testată pentru prima dată pe oameni. Algoritmul AI, care a ajutat la realizarea medicamentului ― utilizat pentru a trata pacienții cu tulburări obsesiv-compulsive ― a fost dezvoltat de startup-ul britanic Exscientia, în colaborare cu firma farmaceutică niponă Sumitomo Dainippon Pharma.

De obicei, pentru ca un medicament să ajungă să fie testat pe oameni durează aproximativ 5 ani, însă pentru medicamentul creat cu ajutorul inteligenței artificiale acest proces a durat doar 12 luni, scrie BBC.

Andrew Hopkins, șeful startup-ului Exscienta, a descris această realizare drept o „etapă cheie în descoperirea de medicamente”.

„Am văzut AI pentru diagnosticarea pacienților și pentru analizarea datelor pacientului, dar aceasta este o utilizare directă a AI în crearea unui nou medicament”, spune Hopkins.

Studiile clinice sunt proiecte de cercetare pe oameni care se înscriu voluntar, făcute pentru a răspunde la întrebări legate de efectele unui medicament, vaccin, alte terapii sau dacă o altă boală răspunde sau nu la tratamentul deja existent. Studiile clinice sunt proiecte în care oamenii pot participa atât în calitate de pacienți cât și de voluntari sănătoși.

Molecula ― cunoscută sub denumirea de DSP-1181 ― a fost creată folosind algoritmi care au analizat potențialii compuși pentru medicament.

Medicamentul va intra în faza de testare în Japonia și dacă va avea succes, vor urma mai multe teste la nivel global. Startup-ul lucrează deja la medicamente potențiale pentru tratamentul cancerului și bolilor cardiovasculare și speră să obțină o altă moleculă pregătită pentru studiile clinice până la sfârșitul anului.

"Anul acesta avem primul medicament conceput de AI, dar până la sfârșitul deceniului, toate medicamentele noi ar putea fi create de AI", susține Hopkins.

Durata unui studiu clinic poate varia în funcție de numărul participanților. Acestea sunt desfășurate pentru evaluarea medicamentelor și sunt efectuate în patru faze. Fiecare fază are scopuri diferite și ajută cercetătorii să identifice anumiți parametri - precum efectele secundare, beneficiile și cel mai bun mod de utilizare.

Citește și 

Parallax

Vizualizari
1712
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri