Adi Iacob

Şeful Google susţine propunerea UE de a interzice temporar tehnologia de recunoaştere facială

Thumbnail

Sundar Pichai, directorul general al grupului Alphabet ― compania mamă a Google ― susține propunerea Uniunii Europene de interzicere temporară a tehnologiei de recunoaştere facială, din cauza posibilităţii de a fi folosită cu rea intenţie. 

Comisia Europeană ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public, pentru următorii cinci, ani pentru a putea reglementa toate aspectele ce ţin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv.

”Cred că este important ca guvernele şi autorităţile de supraveghere să o reglementeze (n.r. tehnologia de recunoaștere facială) cât mai curând (...) Poate fi imediat sau poate fi o perioadă de aşteptare înainte să ne gândim cum să fie utilizată. Depinde de guverne să decidă cursul pentru utilizarea unei astfel de tehnologii", a afirmat Pichai în timpul unei conferinţe la Bruxelles, organizată de institutul de cercetări Bruegel.

CEO-ul Google a fost contrazis de Brad Smith, președintele Microsoft, care a amintit de beneficiile tehnologiei de recunoaștere facială în unele cazuri, cum ar fi ONG-urile care o folosesc pentru a găsi copii dispăruți, scrie Reuters.

„Sunt foarte reticent în a spune să oprim oamenii să folosească tehnologia într-un mod care să reunească familiile atunci când le poate ajuta să o facă”, a spus Smith.

Președintele Microsoft a mai menționat că este important să fie identificate mai întâi problemele și apoi create regulile.

Totuși, potrivit BBC, ar putea să facă excepţie proiectele de cercetare şi securitate, pentru care tehnologia de recunoaștere facială ar putea fi folosită în continuare.

Această tehnologie permite, printre altele, ca toate feţele filmate de camerele montate în zonele publice (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) să poată fi verificate în timp real cu bazele de date ale poliţiei pentru a descoperi infractorii aflaţi în urmărire.

Comisia a publicat un document de 18 pagini prin care explică nevoia unui regulament pentru ca această tehnologie să nu fie folosită în mod abuziv.

Noua legislaţie ar urma să impună anumite reguli atât dezvoltatorilor de tehnologie, cât şi celor care folosesc informaţiile obţinute cu ajutorul ei. Mai mult, CE propune crearea unor instituţii abilitate, la nivelul fiecărei ţări membră UE, care să se ocupe cu monitorizarea acestor tehnlogii şi care să se asigure că regulamentul este pus în aplicare.

Folosirea acestei tehnolgii în spaţiile publice ar urma să fie înterzisă pe o perioadă de 3-5 ani, potrivit propunerii Comisiei Europene.

Parallax

Vizualizari
1684
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri