Adi Iacob

Google lansează o bază de date de videoclipuri deepfake pentru programatori

Thumbnail

Tehnologia deepfake — folosită de aplicații precum FaceApp — folosește inteligența artificială (AI) pentru a edita fotografiile, videoclipurile sau vocile utilizatorilor astfel încât să modifice anumite trăsături. Însă în afară de partea distractivă, această tehnologia poate fi folosită și în scopuri mai puțin bune, precum pentru înșelarea companiilor. Cercetătorii de la marile companii de tehnologie și din mediul academic încearcă să dezvolte software-uri capabile să detecteze deepfake-urile video și audio, iar Google tocmai a anunțat lansarea unei baze de date (imensă) de videoclipuri deepfake pentru a ajuta programatorii.

Pe lângă partea distractivă — aplicații care transformă fețele utilizatorilor din fotografii/video pentru a le face să pară mai tinere, mai bătrâne, cu trasături feminie sau masculine —  sau cea educativă —  softuri capabile să "aducă la viață" diferite personaje, precum subiectul faimoasei picturi a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa —  această tehnologie a început să fie folosită și în alte scopuri. 

De exemplu, directorul unei companii energetie din Marea Britanie a fost convins să trimită 200.000 de euro către un furnizor din Ungaria, deoarece credea că șeful său îl pune să facă asta. Apoi banii au dispărut, fiind mutați prin conturi din Ungaria și Mexic și apoi dispersați în conturi din întreaga lume. 

Pe lângă asta, internetul este acum plin de clipuri pornografice unde fețele actorilor sunt înlocuite cu fețele unor celebrități. Alt clip celebru folosește fața și vocea fostului președinte american Barack Obama.

Baza de date de videoclipuri deepfake lansată de Google a fost dezvoltată în colaborare cu Jigsaw — un incubator tehnologic creat de Google, potrivit unui articol publicat pe blogul AI al companiei. În plus, FaceForenesics Benchmark, un program dezvoltat de Universitatea Tehnică din München și Universitatea Federico II din Napoli, care ajută cercetătorii să creeze tehnici pentru detectarea videoclipurilor deepfake, va folosi setul de date oferit de Google.

Reprezentanții Google spun că au colaborat în ultimul an cu actori pentru a crea videoclipuri deepfake pentru acest set de date.

"Pentru a realiza acest set de date, în ultimul an am lucrat cu actori plătiți și care au fost de acord și am înregistrat sute de videoclipuri. Folosind metode de generare a deepfake-urilor disponibile public, am creat apoi mii de clipuri deepfake din aceste videoclipuri", spun oficialii Google. 

Google a anunțat că în timp va adăuga mai multe videoclipuri în baza de date. 

Parallax

Vizualizari
851
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri