Adi Iacob
Subiectul faimoasei picturi a lui Leonardo da Vinci - Mona Lisa - a fost adus la viață cu ajutorul inteligenței artificiale. Videoclipul obținut din analiza unei singure fotografii prezintă modelul din portret în timp ce își mișcă capul, ochii și gura. Unii sunt îngrijorați de faptul că evoluția acestei tehnologii ar putea fi utilizată în mod abuziv.
Proiectul realizat de cercetătorii de la Moscova din cadrul companiei Samsung arată că, folosind o singură imagine cu fața unei persoane poate fi generat un video care în care personajul vorbește, își mișcă capul și are expresii faciale obișnuite - cu fidelitate convingătoare, chiar dacă nu este perfectă, scrie BBC.
Algoritmii au fost instruiți cu ajutorul unei baze de date publică de 7.000 de imagini cu celebrități adunate de pe YouTube. De asemenea, cercetătorii au realizat videoclipuri cu Salvador Dali, Albert Einstein, Fyodor Dostoievski și Marilyn Monroe.
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au prezentat un sistem similar în 2017 când au prezentat un videoclip fals cu președintele american Barack Obama, creat de Dr Supasorn Suwajanakorn.
Vorbind cu BBC, cercetătorul a recunoscut că tehnologia ar putea fi utilizată în mod abuziv, dar a adăugat că ar putea fi folosită și în scopuri bune - cum ar fi crearea de avatare membrilor unei familiei după ce mor.
Experții au spus în mai multe rânduri că videoclipurile false cu politicieni ar putea păcăli populația, iar problemele nu se opresc la manipularea politică.
Tehnologia Deepfake a fost, de asemenea, utilizată pentru a manipula fotografii ale unor celebrități pentru a crea pornografie.