Adi Iacob

Google folosește inteligența artificială în depistarea cancerului la sân

Thumbnail

La nivel mondial, aproximativ 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, potrivit unei estimari din 2012 a World Cancer Research Fund International. Google dezvoltă un program de inteligență artificială (AI) capabil să detecteze cancerul de sân și a reuşit să aibă rezultate mai bune decât medicii.

Mamografia digitală, sau imagistica cu raze X, este cea mai frecventă metodă pentru a depista cancerul de sân, cu peste 42 de milioane de examene efectuate în fiecare an în Statele Unite și Marea Britanie la un loc, potrivit unei postări pe blogul Google. Totuși, în ciuda utilizării pe scară largă a mamografiei digitale, depistarea și diagnosticarea cancerului mamar pot fi o provocare chiar și pentru specialiști.

Citirea acestor imagini este o sarcină dificilă, chiar și pentru experți, și poate duce adesea la rezultate false. La rândul lor, aceste inexactități pot duce la întârzieri în ceea ce privește începerea tratamentului sau la stres inutil pentru pacienți.

Software-ul dezvoltat de Google, alături de DeepMind, Cancer Research UK Imperial Centre, Royal Surrey County Hospital şi Universitatea din Northwestern, a avut un procentaj mai bun în identificarea cancerului mamar decât radiologiştii şi medicii care au consultat aceleaşi radiografii, scrie The Telegraph

Testul

Testarea software-ului a fost realizată în două etape:

  • Inițial, programului AI i-au fost prezentate mamografii (anonimizate) de la peste 76.000 de femei din Regatul Unit şi aproximativ 15.000 de femei din Statele Unite. 
  • Ulterior, procesul a fost repetat: 25.000 de mamografii din Marea Britanie şi alte 3.000 din SUA.

Rezultatele testelor au demonstrat că programul dezvoltat de Google a reuşit să reducă cu 1,2% rezultatele "fals pozitiv" şi cu 2,7% rezultatele "fals negativ" în Marea Britanie. De asemenea, în Statele Unite, aceste rezultate au fost reduse cu 5,7% pentru "fals pozitiv" şi cu 9,4% pentru cele de "fals negativ".

Potrivit cercetătorilor, rezultatele prezentate de programul AI sunt au fost obținute doar prin prezentarea unor simple mamografii, în timp ce medicii au avut la dispoziţie întreg istoricul medical al pacientelor, precum şi alte date personale care să-i ajute în decizia finală.

Citește și 

Parallax

Vizualizari
1583
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri