Adi Iacob

Sutienul care ajută la prevenirea cancerului mamar

Thumbnail

La nivel mondial, aproximativ 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, potrivit unei estimari din 2012 a World Cancer Research Fund International. Un start-up din Mexic a proiectat EVA — un accesoriu pentru sutien care utilizează senzori termici și inteligență artificială pentru a identifica temperaturile anormale ale sânilor care se pot corela cu creșterea tumorilor.

Julián Ríos Cantú, cofondatorul Higia Technologies, susține că EVA nu este doar un instrument de auto-screening, dar, de asemenea, umple golurile din domeniul tehnologiei curente de screening, scrie TechCrunch.

În prezent, femeile au opțiuni destul de limitate când vine vorba de depistarea cancerului de sân. Ele pot opta pentru ecografia mamară sau un RMN la sân (care are costuri asociate destul de mari), dar optiunea cea mai răspândită este o mamografie anuala sau bianuala. 

Această metodă necesită o vizită la un medic și expunerea la niveluri scăzute de radiații pentru o scanare cu raze X a țesutului mamar.

Citește și VIDEO Centru de cercetare avansată a cancerului, deschis cu 11 milioane de euro la Iași

În timp ce aceasta metoda este relativ fiabila, exista încă deficiențe, explică dr. Dr. Richard Kaszynski, consilier medical al Higia Technologies, pentru TechCrunch.

“Trebuie să identificăm o soluție pentru diagnosticul cancerului de san în timp real. Este întotdeauna un compromis atunci când vorbim de mamografie pentru că avem expunerea la radiații și disconfort”, a spus dr. Kaszynski.

El a menționat că aceste mamografii anuale sau bi-anuale lasă, de asemenea, un interval de timp important, în care tumorile care încep să se dezvolte între ședințele de screening au timp să crească nestingherite.

Prin folosirea senzorilor termici non-invazivi, EVA poate colecta date dintr-o varietate de densități ale sânului, care să permită femeilor de toate vârstele să facă mai ușor (și mai frecvent) teste. 

Cum funcționează 

Pentru a începe, utilizatorul introduce cupele cu senzorii de temperatură (care vin în trei dimensiuni standard) într-un sutien sport, deschide aplicația EVA Health App asociată EVA, urmează instrucțiunile și aștepteaptă 60 de minute în timp ce dispozitivul colectează date termice. 

De acolo, dispozitivul va trimite datele prin Bluetooth către aplicație, iar un cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială (AI), acesta va analiza rezultatele pentru a oferi utilizatorului o evaluare. Dacă EVA consideră că utilizatorul poate avea o anomalie care îi pune viața în pericol, aplicația va recomanda ce pași trebuie să facă respectiva persoană pentru o examinare ulterioară cu un medic profesionist.

În timp ce oferirea de date personale de sănătate unui sistem dotat cu AI ar putea părea un lucru înfricoșător (și periculos, dacă dispozitivul ar fi atacat cibernetic), Cantú spune că Higia Technologies a luat măsuri pentru a proteja datele utilizatorilor, inclusiv criptarea avansată a serverului său și o infrastructură de confidențialitate compatibilă cu HIPAA.

În 2017, Cantú a primit Medalia Prezidențială a Mexicului pentru Știință și Tehnologie și până în prezent, Higia Technologies a câștigat primul loc în competiția internațională de pitch-uri SXSW, a fost numit una dintre „cele mai promițătoare 30 de afaceri din 2018“ de către revista Forbes Mexic și în această vară a primit o investitie de 120.000 de dolari de la Y Combinator.

Pe viitor, compania încearcă să intre pe piața din Statele Unite și intenționează să înceapă studii clinice alături de Stanford Medicine X (una din cele mai apreciate conferințe medicale din lume) în octombrie 2018, care ar trebui să se desfășoare timp de aproximativ un an.

Prețul final al dispozitivului nu a fost decis, dar Cantú spune că dorește ca produsul să fie cât mai accesibil posibil, astfel încât acesta să fie prima opțiune pentru femeile din țările în curs de dezvoltare în care este nevoie de screening preventiv pentru cancer.

Parallax

Vizualizari
740
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri