Adi Iacob

VIDEO Centru de cercetare avansată a cancerului, deschis cu 11 milioane de euro la Iași

Thumbnail

În România sunt diagnosticate anual aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 50.000 de decese sunt provocate de această boală. Bolnavii de cancer din zona de Nord-Est a României beneficiază de un nou centru de cercetare a cancerului, cu ajutorul căruia medicii specialiști pot prezice mai ușor și exact riscul de apariţie a unor afecţiuni.

Statisticile plasează România printre țările cu mortalitate ridicată de cancer, ceea ce se explică prin depistarea tardivă a maladiei, potrivit unui studiu realizat de World Health Organization — WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Această povară poate fi redusă și prin depistarea precoce a cancerului și managementul pacienților cu cancer. Există o șansă mai mare de vindecare dacă boala este diagnosticată din timp și sunt tratate adecvat.

Când este identificat precoce, cancerul este mai probabil să răspundă la tratament și poate rezulta o probabilitate mai mare de supraviețuire, morbiditate mai scăzută și tratament mai puțin costisitor.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) de la Iași deține un centru unde studiază biomarkerii genetici cu ajutorul cărora pot stabili riscul potenţial de apariţie a cancerului. Obiectivul centrului este de a furniza informaţii precoce şi relevante din punct de vedere clinic, superioare testelor clasice de diagnostic — oferind un pronostic în ceea ce privește riscul de apariţie a unor afecţiuni.

Transcend este un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și are o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de lei (circa 11 milioane de euro), dintre care 40 de milioane reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. 

Cel de al doilea centru capabil de a produce această substanță se află la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, București.

Existența Institutului permite o mai bună cunoaștere a incidenței acestei boli (cancer) și în teritoriul Moldovei. Aflăm ce anume este specific acestei boli — particularitățile. În această situație, centrul acesta intervine prin analize foarte speciale”, explică Eugen Carasevici, unul dintre inițiatorii proiectului Transcend.

Acesta este unul dintre singurele două centre din Romania unde se poate produce 18F-FDG, o substanță farmaceutică radioactivă (radioizotop) folosită în domeniul diagnosticării.

Cu ajutorul producției de 18F-FDG de la Iași, specialiștii pot efectua teste precum PET-CT — tomografia computerizată cu emisie de pozitroni. Aceasta este o metodă imagistică ce combină tomografia computerizată clasică (CT) cu tomografia cu emisie de pozitroni (PET). Simplu spus, pacientului i se injectează substanța în venă, apoi este examinat cu un aparat care detectează cantitățile mici de radiații emise de radioizotop și le transpune în imagini.

Tehnologia PET-CT permite realizarea unei singure sesiuni de imagini, suprapuse, de mare rezoluție, cu ajutorul căreia medicul obține nu doar precizie anatomică (prin CT) ci poate observa și activitatea metabolică sau biochimică în zona analizată (prin PET).

Unul din avantajele economice ale realizării ciclotronului de la Iași, este că plasează practic o linie de producție foarte sofisticată de produse radio farmaceutice mult mai aproape de sute de mii de pacienți din zona de Nord-Est a României; în acest fel se reduc costurile atât pentru pacienți cât și pentru sistemul medical public.

Un alt beneficiu este că se pot produce și alte tipuri de substanțe (inclusiv cu scop terapeutic, nu doar pentru investigații clinice) sau realizarea unor studii si cercetări avansate în domeniul farmeceutic si medical. 

Astfel, de acest proiect nu beneficiază doar pacienţii oncologici, ci şi cei care suferă de afecţiuni neurologice sau cardiovasculare.

Locuri de muncă pentru tinerii cercetători

“Laboratorul îmi oferă oportunitatea de a lucra într-un centru modern și mai mult decât atât, de a lucra acasă, fără să fie nevoie să părăsesc țara pentru a-mi realiza ambițiile”, spune Andrei Ciucă, asistent în cercetare în cadrul Transcend.

“Sunt asistent în cercetare științifică în cadrul laboratorului de radiofarmacie. Această șansă de a lucra aici este o șansă pe care o consider unică, întrucât pentru un absolvent de chimie să găsești să lucrezi în domeniul în care ai absolvit studiile, șansele sunt destul de rare; iar să lucrezi într-un laborator care este dotat cu aparatură modernă și își propune să facă cercetare în domeniu, este, aici în țară la noi, este (o șansă) unică”, menționează Ciprian Măirean, asistent în cercetare în cadrul Transcend.

Obiectivele specifice ale proiectului

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără crearea unei infrastructuri de cercetare prin modernizarea și extinderea unei clădiri existente, precum și dotarea cu echipamente de înalta tehnologie, competitive pe plan internațional.

De asemenea, proiectul are în vedere crearea unei structuri de cercetare-dezvoltare în medicină translațională, care să dezvolte explorarea fundamentală orientand-o către proiecte de identificare de noi molecule cu valoare de biomarker sau/și de posibile ținte terapeutice, de realizare de nanovehicule purtătoare de molecule active și radioizotopi dedicați funcției de semnalizare și urmărire a biodistributiei și evaluare a biodisponibilitatii substanțelor terapeutic utile, precum și:

  • Asocierea în consorții inter și transdisciplinare cu institute/întreprinderi complementare din Iași(Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni, Institutul de Fizică Tehnică, Fabrică de Antibiotice), cooperarea cu universitățile de medicină naționale, afilierea în clustere biotehnologice în vederea valorificării brevetelor și punerii produselor pe piață, angajarea în rețele europene și internaționale de institute biomedicale cu profil translational.
  • Crearea de posturi de cercetători în câmpurile științifice de interdisciplinaritate și atragerea de personal înalt calificat, angajarea de proiecte europene, și formarea de specialiști în domenii de frontieră neabordate încă la noi, cum ar fi medicină sistemică. Odată infrastructură creată și dispunând de o echipa de cercetare performanță, Centrul de Cercetare TRANSCEND se va focaliza pe formarea de personal tânăr, înalt calificat pentru cercetare în domeniul biotehnologiei medicale. Prin implementarea unei strategii de cercetare aliniate la standarde internaționale privind procedurile în domeniu și dispunând de infrastructură și de echipamentele necesare, se vor putea formă noi cercetători cu înalta calificare la un cost redus comparativ cu situația existența pe piață, când formarea cercetătorilor se face în afară României.

Statistici

Potrivit unui raport realizat de World Health Organization — WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) în anul 2014, în România sunt diagnosticate anual aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 50.000 de decese sunt provocate de această maladie.

Numărul deceselor se ridică la aproximativ 30.100, în cazul bărbaților și la aproximativ 20.200, în cazul femeilor.

Printre factorii de risc, Organizația Mondială a Sănătății amintește: fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, obezitatea și expunerea la substanțe toxice.

Raportul WHO:

Statistici Cancer Romania_WHO by Iacob Adi on Scribd

Parallax

Vizualizari
5049
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri