Raluca Abrihan
Finqware, un fintech start-up românesc ce se pregătește să se lanseze pe piața europeană de agregare a datelor bancare, primește o investiție de tip seed de 180.000 de euro de la fondul de investiții Gapminder VC.
Este prima rundă de finanțare externă a Finqware, compania fiind înființată în 2018 și plănuind să devină, în următorii ani, lider pe piața de Open Banking din Europa, anunță startup-ul într-un comunicat.
Suma atrasă de startup fintech-ul fondat de Cosmin Cosma, Dumitru Țârâianu si Dănuț Covalciuc va fi folosită pentru continuarea dezvoltării soluției și a infrastructurii. Obiectivul companiei este ca în toamna acestui an, când Directiva Revizuită de Plății (PSD2) emisă de Comisia Europeană intră în vigoare și obligă băncile să își deschidă sistemele, clienții Finqware să fie în primul val de adopție a Open Banking.
Sub sintagma “Open Banking at work”, Finqware dezvoltă o infrastructură de agregare de date bancare, interconectând băncile și furnizorii financiari cu companiile care doresc să dezvolte produse și soluții digitale inovative în industria financiară.
“Se poate spune că suntem o platformă de inovație. Toate aplicațiile financiare, precum cele de mobile banking sau portofelele digitale, vor începe să îl ajute pe utilizator să își simplifice viața financiară administrându-și conturile bancare și alte produse financiare dintr-un singur loc. Noi furnizăm acestor aplicații infrastructura de conectare la bănci astfel încât complexitatea tehnologică de a interconecta simultan sute de surse de date să nu fie o piedică în inovație.” - declară Cosmin Cosma, Co-fondator și CEO al Finqware.
În paralel cu dezvoltarea tehnologiei de interconectare a datelor bancare pe bază de API (Application Programming Interface), compania își construiește și acoperirea regională, având deja diverse colaborări cu bănci și companii fintech din România, Polonia, Ungaria și Slovacia.
„Suntem la faza la care începem să testam cu băncile și fintech-urile partenere funcționalitățile Open Banking. Oportunitățile sunt enorme, numai că cineva trebuie să se și apuce să le implementeze, să invețe despre ele experimentând prin diverse proiecte pilot. Altfel rămânem la teorii despre beneficiile inovației în domeniul financiar. Sperăm să se dezghețe lucrurile curând și la noi ca să putem arăta, prin țările în care mergem, exemple concrete implementate cu bănci și companii din România”, spune Cosmin Cosma.
Finqware a primit de curând și o recunoaștere de la Comisia Europeană (“Seal of Excellence”) pentru potențialul de inovație al soluției pe care o dezvoltă. De altfel, în doar 18 luni de la lansare, Finqware a strâns numeroase premii în cadrul evenimentelor pentru start-up-uri inovatoare atât în Romania, cât și în străinătate. De referință printre acestea este marele premiu la “PSD2 CEE Regional Challenge” din Varșovia, în octombrie 2018, când fintech-ul românesc a fost recunoscut ca fiind cea mai inovatoare soluție de Open Banking din regiunea CEE.
“Urmărim de ceva timp această zona foarte ofertantă la nivel global a agregării de date bancare. Finqware e o companie românească pe care o vizăm de mai bine de un an, aproape imediat după ce a fost creată și, prin agilitatea cu care s-a dezvoltat într-un timp atât de scurt, ne-a convins că poate fi un jucător puternic pe această piață în formare. Finanțarea din partea GapMinder corespunde obiectivului nostru de a susține cu capital și know-how companiile inovatoare din regiune pentru a le ajuta să crească global”, a declarat Sergiu Roșca, Partener Fondator GapMinder Venture Partners.
GapMinder Venture Partners este un fond de investiții menit să ofere capital pentru companiile în stadiu incipient, dar cu potențial de creștere și pentru dezvoltarea IMM-urilor de tehnologie aflate în fază de expansiune atât la nivel local, cât și internațional. Fondul de investiții pune accentul pe tehnologie și servicii, diversificarea sectorială, obiective orientate spre produs, respectiv echipă. GapMinder investește în companii în prima fază de investiții (serie A), seed și pre-seed (accelerare).
GapMinder este co-finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020.