Raluca Abrihan

Facebook lucrează la un proiect care să le permită oamenilor să poată tasta doar cu puterea minţii

Thumbnail

Facebook susţine că e tot mai aprope de realizarea proiectului prin care oamenii vor putea scrie doar cu puterea minţii, la care lucrează cu partenerii de cercetare de la Universitatea California San Francisco (UCSF), scrie Business Insider.

Proiectul, anunţat încă din 2017, vrea să creeze o interfeţă de control al creierului (BCIs - brain control interfaces) care să le permită oamenilor să tasteze doar cu ajutorul gândului. Interfaţa ar putea funcţiona cu ajutorul unor ochielari speciali care folosesc tehnologia realităţii augmentate (AR).

Astăzi, Facebook a anunţat primul update la acest proiect. Pentru prima dată, cercetătorii de la UCSF au reuşit să preia activitatea creierului participanţilor la studiu, în timp ce ei vorbeau și să decodeze aproape simultan ceea ce se spuneau aceştia, pe ecranul unui computer. În studiile anterioare, decodificarea cuvintelor din activitatea creierului a fost făcută, dar niciodată în timp real.

Acest anunţ vine la scurtă vreme după ce Elon Musk a ţinut o conferinţă în care a vorbit despre unul dintre startup-urile în care a investit recent, Neuralink, care lucrază la interfeţe similare, BCIs, cu scopul de putea transfera gânduri într-un computer.

La fel ca proiectul Facebook şi Neuralink este încă într-o fază encipientă de cercetare şi îşi propune pentru început să găsească soluţii care să îmbunătăţească starea celor cu boli neurologice.

Cercetătorii studiului realizat de Facebook au anunţat că au reuşit programul acestui proiect reuşeşte momentan să recunoască doar un număr limitat de cuvinte şi fraze. Dar, în timp, scpul este ca acesta să ajungă să poată identifica 100 de cuvinte pe minut, să aibă o baza de peste 1.000 de cuvinte şi o rată de eroare de sub 17%.

Parallax

Vizualizari
635
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri