Raluca Abrihan
Elon Musk, fondator al companiei Tesla, a lansat în urmă cu doi ani compania Neuralink, despre care anunţa atunci că lucrează la un sistem prin care creierul uman ar putea ajunge să preia anumite funcţii ale computerelor. Într-o conferinţă video, antreprenorul a vorbit ieri despre toate planurile acestui startup, ţinute secret până acum şi spune că este în căutare de specialişti care să lucreze la noile proiecte.
“Principalu motiv al acestei prezentări tine de recrutare”, a spus Musk în timpul conferinţei despre Neuralink, cerându-le celor interesaţi să aplice pentru joburile oferite de acest startup.
Neuralink este un startup lansat în 2017 care vrea să îmbine cercetarea din două domenii – tehnologia şi neurologia şi vrea, printre altele, să facă posibilă implantarea în creier a unor senzori care să ajute la conectarea creierului la un computer. Dacă până acum se discuta despre acest startup ca avânt planuri oarecum SF, fondatorul companiei a explicat că în primă fază se doreşte ca aceste implanturi să ajute bolnavii de anumite afecţiuni neurologice să se recupereze sau să îşi îmbunătăţească viaţa, ori să îi ajute pe cei paralizaţi să poată umbla din nou, să îi ajute pe cei care şi-au pierdud vederea să o recapte.
Însă toate acestea presupun implantarea în creier a unor electrozi care să poată fi conectaţi la un computer, cu alte cuvinte crearea unei interfeţe de control al creierului (BCIs - brain control interfaces). Neuralink susţine că va folosi o modalitate de a face acest lucru în aşa fel încât intervenţia de implantare să fie cât mai simplă şi mai puţin traumatizantă pentru un pacient. Specialiştii companiei vor să folosească laserul pentru a ajunge la creier, fără să mai fie nevoie să facă găuri în cutia craniană, iar pentru asta spun că au dezvoltat deja un robot care să îi ajute să facă implanturile.
“Sperăm să putem să testăm asta pe o persoană, în următorul an”, a spus Musk. Până acum majoritatea testelor au fost făcute pe şoareci de laborator, iar criticii susţin că aplicarea acestor soluţii în medicină şi folosirea lor pe oameni s-ar putea să fie mai departe decât crede Musk.
Dar, în timpul conferinţei omul de afaceri a mai spus că o maimuţă căreia i-au fost implantaţi astfel de electrozi a putut să controleze un computer cu puterea minţii. “Lucrurile nu se vor întâmpla imediat. Dar Neuralink vrea să dezvolte o dantelă neurală care să poată prelua controlul creierului uman. Iar în cele din urmă vrem să obţinem o simbioză a creierului cu inteligenţa artificială”, a mai spus Musk.
În prezent, Neuralink are o echipă de 100 de specialişti care lucrează la proiectele prezentate de Elon Musk şi a obţinut investiţii de pe peste 250 de milioane de dolari, din care circa 100 de milioane de dolari din partea fondatorului Tesla.
Surse: techcrunch.com, theverge.com, bloomberg.com
Vezi video de la 1:31.