Adi Iacob

Compozitorul coloanei sonore din Batman și Inception creează sunete pentru mașini electrice

Thumbnail

Hans Zimmer, compozitorul din spatele a zeci de coloanei sonore din filme de la Hollywood, inclusiv Batman The Dark Knight, The Lion King și Inception, modelează sunetele pe care le va emite următoarea generație de vehicule electrice produse de BMW. Începând cu 1 iulie, toate startup-urile și toți marii producători de mașini electrice vor fi obligați de legislația europeană să instaleze un dispozitiv capabil să emită sunete diferite atunci când vehiculul accelerează sau decelerează.

Hans Zimmer și Renzo Vitale, inginer și designer de sunet la BMW Group, au compus recent sunetul pentru BMW Vision M NEXT, conceptul care a avut debutul mondial pe 25 iunie, scrie TechCrunch.

Cei doi au compus sunetele împreună în studiourile lui Zimmer din Londra și Los Angeles. 

Vehiculul, care a debutat la evenimentul NEXTGen de la München, nu va mai fi disponibil prea curând în reprezentanțele producătorului german. Totuși, acest concept arată încotro se îndreaptă producătorul de mașini în ceea ce privește proiectarea vehiculelor electrice și tehnologia folosită - cum ar fi sistemul de control automat al vitezei, care va detecta și va opri automat mașina la lumina roșie a semaforului.

Clienții se pot aștepta ca următoarea generație de vehicule electrice vândută de producătorul german să vină cu un concept acustic special, menit să imite senzația pe care un șofer o poate obține atunci când se află la volanul unui M5 sau al unui alt BMW cu motor cu combustie internă. Sunetul are rolul de a se potrivi cu puterea și viteza vehiculului electric.

Se pare că BMW lucrează la sunetul generat artificial de cel puțin 10 ani (2009). De la lansarea modelului BMW i3, clienții au putut alege protecția acustică a pietonilor ca echipament opțional.

Începând cu 1 iulie, toate vehiculele electrice cu patru sau mai multe roți din Uniunea Europeană vor trebui să emită zgomot (la un nivel minim de 56 de decibeli) dacă mașina se deplasează cu 20 km/h sau mai lent. Legislația UE va impune producătorilor de mașini electrice să instaleze un dispozitiv capabil să emită sunete diferite atunci când vehiculul accelerează sau decelerează, scrie New Atlas.

Totuși, acestea nu vor fi foarte zgomotoase - nivelul de 56 de decibeli este similar cu nivelul sunetului emis de un frigider - însă suficient pentru a avertiza pietonii că o mașină este aproape, scrie The Next Web.

Majoritatea producătorilor de automobile lucrează de mai mulți ani împreună cu cercetătorii la acest aspect, iar cele mai multe mașini electrice au deja sunete artificiale. 

Hans Zimmer e unul dintre cei mai influenți compozitori de muzica de film, cu o carieră de peste 30 de ani și o filmografie de peste 100 de titluri. Zimmer a fost nominalizat pentru a noua oară la Oscar pentru coloana sonora a filmului regizat de Christopher Nolan în 2010, blockbusterul "Inception", film pentru care a primit nominalizări la Golden Globe și BAFTA Award.

În România, în perioada ianuarie - februarie 2019, au fost vândute 73 de mașini full electrice (cu 2,8% mai multe decât în primele 2 luni din 2018), 25 din categoria plug-in (-71,6%) și 551 de autoturisme hibrid (+139,6%), conform datelor APIA. 

Cele mai vândute mărci de mașini pur electrice, în primele 2 luni ale anului 2019, au fost Volkswagen (26 de unităţi), Smart (18), Nissan (11), BMW şi Renault (câte 7), Jaguar (3) şi Mercedes Benz (1).

Parallax

Vizualizari
2128
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri