Redacția StartupCafe.ro

Cele mai mari case de discuri dau în judecată două startup-uri de inteligență artificială

Robot care cântă la pian cu un om

Cele mai mari case de discuri din lume dau în judecată două startup-uri de inteligenţă artificială (AI) pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor, potrivit News.ro, care citează BBC.

Mai multe case de discuri, printre care și giganții Sony Music, Universal Music Group şi Warner Records, susţin că Suno şi Udio au încălcat drepturile de autor la o „scară aproape inimaginabilă”.

Acestea susţin că software-ul celor doi fură muzică pentru a „lansa” lucrări similare şi solicită despăgubiri de 150.000 dolari pentru fiecare lucrare.

Procesele, anunţate luni de Recording Industry Association of America, fac parte dintr-un val de procese intentate de autori, organizaţii de presă şi alte grupuri care contestă drepturile firmelor de inteligenţă artificială de a le utiliza lucrările.

Suno, care are sediul în Massachusetts, a lansat primul său produs anul trecut şi susţine că peste 10 milioane persoane au folosit instrumentul său de creare de muzică.

Firma, care are un parteneriat cu Microsoft, despre care am mai scris pe StartupCafe.ro, percepe o taxă lunară pentru serviciul său şi a anunţat recent că a strâns 125 milioane dolari de la investitori.

Udio, cu sediul la New York, cunoscută sub numele de Uncharted Labs, este susţinută de investitori cu capital de risc de profil înalt, precum Andreessen Horowitz. Aceasta şi-a lansat aplicaţia pentru public în luna aprilie, dobândind o faimă aproape instantanee pentru că a fost instrumentul utilizat pentru a crea „BBL Drizzy”, o piesă parodie legată de cearta dintre artiştii Kendrick Lamar şi Drake.

În trecut, firmele de inteligenţă artificială au susţinut că utilizarea materialului este legitimă în temeiul doctrinei utilizării corecte, care permite utilizarea operelor protejate de drepturi de autor fără licenţă în anumite condiţii, cum ar fi pentru satiră şi ştiri.

În schimb, „Utilizarea de aici este departe de a fi transformativă, deoarece nu există niciun scop funcţional pentru modelul de inteligenţă artificială de a ingera înregistrările protejate de drepturi de autor, altul decât acela de a produce fişiere muzicale noi, concurente”, conform plângerilor.

Procesele au loc la doar câteva luni după ce aproximativ 200 de artişti, printre care Katy Perry şi Nicki Minaj, cer companiilor de tehnologie, dezvoltatorilor de inteligență artificială și platformelor digitale de muzică să oprească folosirea IA în moduri în care ar putea încălca drepturile de autor.

Parallax

Vizualizari
108
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.08

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 1, 180
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri