Ovidiu D. Popica

Apel 112 STS: Ce trebuie să știi despre aplicația asta și despre alte opțiuni similare de localizare

Thumbnail

Apel 112 este aplicația oficială de contact direct, cu localizarea apelantului, recomandată public de STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru situații de urgență cum a fost cea în care s-a aflat adolescenta din Caracal, Olt.

Sâmbătă dimineața, potrivit cifrelor afișate în Google Play, aplicația depășise deja 50.000 de instalări și avea peste 360 de recenzii pentru versiunea de Android, sistemul de operare cel mai utilizat pe telefoanele mobile din Romania.

Apel 112 era poziționată pe locul 235 în secțiunea de aplicații utilitare descărcate în Romania (n.r. – la momentul redactării articolului), avea 370 de recenzii și era notată cu 4.5, un scor bun pentru o aplicație utilitară publicată de o instituție publică.

Între recenzii sunt și critici dar și sugestii de îmbunătățire unele apărute chiar pe 26 iulie 2019, ziua în care judiciariștii au început cercetările în locul unde se presupune deja că ar fi fost ucisă cel puțin o adolescentă dispărută lângă Caracal, Olt.

Cazul presupusei crime de la Caracal a stârnit numeroase controverse privind modul de reacție a autorităților iar una dintre agențiile criticate a fost STS căreia i s-a reproșat că nu a putut localiza mai precis apelul adolescentei sechestrate, în acel moment.

Serviciul de Telecomunicații Speciale s-a apărat prezentând publicului o aplicație de telefon mobil, care ar fi ”singura posibilitate legală și fezabilă pentru o  localizare mai precisă a unui apel 112” după cum arată un comunicat STS.  

Îți voi explica în continuare ce poți face cu Apel 112, care sunt limitele ei și ce alte aplicații similare mai poți folosi pentru localizare dacă te afli într-o situație dificilă și – foarte important – ai acces la telefonul tău mobil, ai internet, mai ai baterie și GPS-ul e activat.

Cum instalezi gratuit aplicația Apel 112

 • Aplicația, lansată de STS în februarie 2019, deci de câteva luni, poate fi instalată din Google Play pentru telefoanele cu sistem de operare Android sau din Apple App Store pentru telefoanele iPhone cu sistem de operare iOS.

 • Dacă vă apare versiunea în limba engleză a aplicației e pentru că telefonul e setat pe această limbă. Puteți schimba limba telefonului pe română, după cum explică STS în răspunsul la recenzia unui utilizator.

 • După instalare, la prima deschidere, aplicația îți cere numărul de telefon. Dacă telefonul este dual SIM poți introduce și numărul de pe a doua cartelă telefonică.

 • Următorul ecran este cel cu ”Termenii și condițiile de utilizare”; sunt 18 paragrafe, în câteva ecrane de text și e bine să le citești cu atenție ca să afli, de pildă, că nu există garanții de funcționare continuă sau fără erori.

 • O precizare importantă din condițiile de utilizare este că aplicația Apel 112  transmite numărul de telefon și coordonatele de localizare (preluate de la GPS-ul mobilului) doar dacă utilizatorul are activă o conexiune de date.

 • Altă informație importantă este că datele de localizare sunt transmise la serviciul de urgență doar dacă suni din aplicația Apel 112 și dacă ai dat aplicației permisiunea de a transmite aceste date.

 • După ce ai acceptat ”Termenii și condițiile de utilizare” îți apare ecranul cu butonul roșu și informațiile esențiale:

  • Numărul de telefon

  • Coordonatele geografice

 • Sub coordonatele geografice aplicația îți arată acuratețea localizării apoi un buton verde cu care poți trimite poziția.

 • Sub buton există un link către Google Maps, harta online pe care poți vedea cât de corect te-a poziționat GPS-ul telefonului.

Thumbnail

După cum poți observa din imagine, în acest exemplu, aplicația indică o acuratețe de 20 de metri. Am făcut testul fiind în interiorul clădirii unde se află redacția StartupCafe.ro – Hotnews.ro iar pe hartă localizarea apare corect. Dacă scot telefonul pe geam, obțin o precizie de 5-7 metri.

Localizarea GPS prin Apel 112: posibilități și limite

Trebuie să știi că precizia localizării, în general, nu doar în cazul aplicației Apel 112, este condiționată, simplu spus, de calitatea GPS-ului din telefon dar și de locul în care te afli.

În câmp deschis, pe vreme fără nori, precizia localizării va fi mai bună decât într-o zonă cu multe clădiri înalte, structuri metalice sau într-o pădure deasă, după o ploaie.

Dacă mobilul are și protocolul A-GPS - sistemul de poziționare globală asistată dezvoltat de americani tocmai pentru îmbunătățirea localizării în situații de urgență, precizia se poate îmbunătăți pană la 3-5 metri. Multe modele noi de telefoane au deja implementat acest protocol.

Totuși, precizia localizării e asigurată, în primul rând, de calitatea modului GPS din telefon și, din proprie experiență, îți spun că nu am găsit încă mobilul care să aibă un modul GPS dintre cele care pot oferi precizie la nivel de centrimetri.

Concluzia cu GPS-ul de pe telefon (sau de la ceasul de mână) e simplă: funcția de localizare de pe mobile e un adaos la un dispozitiv care trebuie să facă o grămadă de lucruri: să și filmeze, să aibă și sunet de calitate, să fie și compact și să nu fie prea scump. 

În ce privește transmisia datelor de localizare, la un telefon mobil, condiția e clară: ca să le poți trimite undeva trebuie fie să ai semnal GSM (dacă datele de poziționare pleacă pe SMS), fie o conexiune decentă la internet prin care coordonatele geografice să poate ajunge pe un server de la serviciul de urgență.    

Controlul parental pe telefonul mobil al copiilor: cum și de ce e util

Dacă noi adulții ne-am putea descurca mai bine într-o situație dificilă, pentru copii lucrurile sunt mai delicate. Cum poți avea, de la distanță, grija unui minor fără să îi lași senzația că îi sufli permanent în ceafă?

La adolescenți e chiar mai complicat pentru că, natural, caută să evite supravegherea și, în materie de tehnologie, sunt mult mai abili decât părinții.

Marile companii tech, precum Google sau Apple, au dezvoltat deja soluții de control parental pentru dispozitivele mobile încredințate minorilor, precum, de exemplu, accesul controlat în magazinele de aplicații cu ajutorul aplicațiilor bazate pe un cont familial, gestionat de unul dintre adulți.

Opțiunea de control parental a devenit o funcție nativă atât pentru telefoanele cu Android cât și pentru gama iPhone și ca să poată fi folosit pentru siguranța copilului ar trebui configurat cu atenție înainte ca dispozitivul să fie încredințat minorului.

Controlul parental, fie că e vorba de telefoane Android sau telefoane Apple, dă adultului posibilitatea să localizeze de la distanță dispozitivul prin funcția ”Găsește telefonul” care poate fi utilizată și de pe un telefon mobil și de pe un computer.

Opțiunea îți permite să localizezi dispozitivul, dacă mai e activ sau să afli măcar un traseu recent și ultima locație dacă a fost închis ori s-a descărcat.

Alte aplicații sau dispozitive de localizare

În cazul adolescenților este evident un telefon sau un ceas inteligent pot fi aliați utili – nu neapărat infailibili – dacă ajung în situații dificile.

O aplicație foarte populară pentru telefoanele cu Android, cu unele funcții gratuite, este Life360. Aplicația are în Google Play peste 50 de milioane de instalări și peste un milion de recenzii de la utilizatori, cu o notă de 4.5 din 5.

Pentru copii cu vârste mai mici, o soluție discretă ar fi mini GPS-uri plasate fie în ghiozdan fie brățări de monitorizare însă, ca părinte, ar trebui să fii foarte atent de la ce producători vin aceste dispozitive, mai ales dacă sunt aduse de pe piața chinezească.

Autoritatea de stat în materie de telecomunicații din Germania, de exemplu, a decis încă din 2017 să interzică dispozitivele cu funcție de monitorizare spion pentru copii – vândute ca ceasuri inteligente și a recomandat părinților care au cumpărat un astfel de gadget să-l distrugă.

”Numeroase astfel de modele se găsesc și pe piața românească, aceste gadget-uri pentru copii fiind promovate și pentru funcția de monitorizare spion”, nota Hotnews la vremea respectivă.

Parallax

Vizualizari
8417
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri