Adi Iacob
Startup-ul Carbyne din Israel a dezvoltat o platformă de gestionare a apelurilor de urgență, susținută de un ecosistem care integrează streaming video live, servicii de localizare și funcții de comunicare prin mesaje text.
După ce Amir Elichai, fondatorul și CEO-ul startup-ului, a fost jefuit pe plaja din Tel Aviv în 2013, a sunat la poliție și a trebuit să treacă printr-o conversație lungă cu dispecerul ("unde ești tu, ce s-a întâmplat etc.") înainte ca ajutoarele să fie trimise. După acest episod, Amir Elichai a început să dezvolte Carbyne, scrie TechCrunch.
"Dacă Uber și tipul care livrează pizza pot determina unde suntem, de ce nu poate și 911 (112 în Europa)?”, a spus fondatorul Carbyne.
În prezent, compania se concentrează asupra a ceea ce numesc "timpul de expediere" - durata de la momentul în care este plasat apelul până în momentul în care serviciile sunt trimise la locul în care trebuie să ajungă. Pentru ca acest proces să dureze cât mai puțin, trebuie furnizate două informații esențiale: locația exactă și înțelegerea situației.
Ei au realizat acest lucru prin utilizarea tehnologiei de localizare pe bază de dispozitive și au reușit să poată identifica locația unui apelant cu o precizie de un metru, în doar câteva secunde. Pentru a evalua situația, au implementat streaming video live, accesat prin permisiunea apelantului.
"Când combini cele două, reduci timpul de expediere cu 60-65%. În ceea ce privește salvarea vieților, este un pas imens", a explicat Elichai.
Sistemele de răspuns în caz de urgență se bazează pe tehnologia fixă. Acestea nu pot să profite de capabilitățile smartphone-urilor, cum ar fi chat-ul, live video sau GPS-ul. În loc să încerce să-și integreze platforma în aceste infrastructuri vechi, Carbyne intenționează să le înlocuiască pe toate.
Ei au implementat deja sisteme în Israel, Asia, Europa și America Latină și au semnat recent prima lor afacere în Statele Unite cu Fayette County, Georgia:
În ciuda beneficiilor clare ale platformei, provocarea se încadrează în reglementările stricte ale guvernului, variind de la o țară la alta și de la o municipalitate la alta.
"Mai întâi trebuie să convingi autoritățile", a spus Elichai. "Unii dintre ei sunt curioși, unii dintre ei se tem de noile tehnologii, cum ar fi amenințările la adresa securității informatice”, explică CEO-ul startup-ului.
Faza următoare de dezvoltare a startup-ului va fi capacitatea de a furniza informații medicale spitalelor, astfel încât echipamentul adecvat să poată fi pregătit pentru ambulanțele care pleacă spre cei care au nevoie.