Raluca Abrihan
Amazon a primit aprobarea pentru a opera flota de drone de livrare Prime Air, a anunța luni ederal Aviation Administration, citată de CNBC, potrivit Mediafax.
Aprobarea va oferi Amazon posibilitatea de a „livra pachete în siguranță și eficient clienților”, a spus FAA.
În august anul trecut, compania a depus o solicitare pentru aprobarea FAA a acestor planuri. În document, Amazon a declarat că livrările vor avea loc în zone cu o densitate scăzută a populației, iar pachetele vor cântări 5 kilograme sau mai puțin.
Compania a lansat anul trecut o nouă dronă de livrare electrică la conferința re: MARS, care poate transporta pachete către clienți într-o jumătate de oră și poate zbura până la 15 mile.
Anunţat încă din 2013, proiectul Prime Air a fost dezvoltat de Amazon în secret o lungă perioadă de vreme. Dronele prezentate de compania americană anul trecult la conferinţa Re:MARS din Las Vegas pot transporta colete de peste 2,2 kilograme la distante de până la 24 de kilome, în circa 30 de minute. Dronele se decolează vertical, asemeni elicopterelor, dar odată ridicate pot zbuza asemeni unor avioane Lockheed Martin F-35 Lightning II, notează BusinessInsider.com.
Dronele pot fi controlate cu ajutorul unor senzori, care pot, de asemenea, detecta obstacolele din calea dronelor, precum cabluri, coşuri de fum şi alte obiecte, în timp real, pentru a evita accidentele. Softul cu care sunt dotate foloseşte tehnologii precum machine learning şi inteligenţa artificială care vor duce la îmbunătăţirea în timp a acestui serviciu şi îl vor face tot mai sigur.
Prima testarea a acestui serviciu de livrare a fost făcută de Amazon în 2016, în Marea Britanie. Compania a mai anunţat că va începe livrările cu drone în câteva luni.
Amazon nu este prima companie care testează astfel de soluţii. Firma de curierat UPS a anunțat că a testat o dronă care se lansează de pe plafonul unui furgon de coletărie, livrează autonom un colet spre o adresă de reședință și revine la vehicul în timp ce curierul continuă traseul pentru a face o altă livrare. Drona HorseFly, testată de UPS, este alimentată prin baterie şi se reîncarcă cât timp este andocată. Are o autonomie de zbor de 30 de minute și poate transporta un colet care cântărește până la 4,5 kg.
De asemenea, în aprilie anul trecut, Wing, deținută de Alphabet, a devenit prima companie de livrare cu drone care a primit aprobarea FAA pentru livrări comerciale în SUA, iar UPS, în octombrie trecut, a primit aprobarea FAA de a opera o flotă de drone.